close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Urmarile consumului de droguri la parinti

Urmarile consumului de droguri la parinti
Poate te intereaza si...

Morbiditatea nou-nascutilor din mame toxicomane a fost de 78 % in perioada 2005 - 2011, iar 70 % dintre ei erau in sevraj, rezulta dintr-un studiu al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, specialistii atragand atentia ca alcoolul si fumatul au efecte la fel de negative.

Agentia Nationala Antidrog a organizat conferinta nationala "Riscurile consumului de droguri la mama si copil", dupa ce ultimului Raport National privind situatia drogurilor in Romania 2011 a aratat una dintre cele mai importante probleme asociate consumului de droguri la parinti este aceea ca mamele consumatoare de droguri nasc adesea copii dependenti.

In anul 2011, pornind de la concluziile studiilor anterioare, a fost realizat un studiu retrospectiv, pentru perioada 2005 - 2011, in care pentru prima data s-au luat in discutie componente de natura etica ale abordarii mamelor consumatoare de droguri si nou-nascutilor acestora.

Doctorul Doina Broscauncianu, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, a precizat ca studiul a aratat ca din anul 2008 se inregistreaza o usoara crestere a acestor cazuri.
Din cele 25.389 de mame toxicomane monitorizate in perioada mentionata, 59 % luat heroina si 36 % combinau mai multe tipuri de droguri.
Peste 80 % dintre femei aveau probleme medico-psiho-sociale, iar 33 % dintre copii s-au nascut prematur, 52 % dintre acestia avand greutatea sub 2.500 de grame.

Dintre copiii nascuti de mame toxicomane, 30 % au fost abandonati in spital, 17 % au fost lasati in grija serviciilor sociale si 44 % au ramas in familie.

Fumatul si consumul de alcool sunt la fel de periculoase pentru sarcina ca si drogurile, existand o falsa impresie privind faptul ca acestea ar fi mai putin nocive datorita faptului ca sunt "droguri legale".

Fumul de tigara reduce fluxul sanguin placentar cu 38 %, dubland riscul de greutate redusa la nastere, alte riscuri pe care le presupune fumatul in timpul sarcinii sunt: sarcina oprita in evolutie, avortul spontan, nasterea prematura si sindromul mortii subite infantile.

Specialistii atrag atentia ca nu exista cantitate de alcool permisa pe timpul sarcinii, consumul putand dezvolta sindromul alcoolic fetal, defecte fetale asociate, malformatii congenitale sau deficiente neurologice.
Copiii ai caror mame au consumat alcool in timpul sarcinii pot avea deficit de invatare sau in gandirea logica, dezvoltare intarziata a limbajului, functii motorii diminuate, coordonare si balans deficitare, tulburari comportamentale.

Seful Biroului din Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Victor Olsavszky, a aratat ca in lume sunt intre 155 si 250 de milioane de consumatori de substante psihoactive, cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani, acestia reprezentand intre 3,5 - 3,7 % din populatia globului.
Sursa: www.mediafax.ro

Acest articol a fost citit de 947 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole