close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Tuberculoza

Tuberculoza
Poate te intereaza si...

Tuberculoza este o boala contagioasa aerogena. Tuberculoza poate fi fatala daca este lasata netrata. Tuberculoza se prescurteaza TBC si este o infectie bacteriana care poate fi transmisa de la o persoana la alta prin tuse si stranut. Tuberculoza este cunoscuta ca boala saracilor, deoarece apare mai ales in cazul tarilor in curs de dezvoltare, tari care sufera de malnutritie si saracie.

Numele bacteriei: Mycobacterium tuberculosis

Tipul microbului: Bacterie

Cum apare boala: Mycobacterium tuberculosis este o bacterie intracelulara, ceea ce inseamna ca ea creste si se divide in interiorul celulei. In momentul in care bacteria este inhalata, ea este captata de celulele albe numite macrofage, a caror functie este de a omori microbii si germenii. Mycobacterium poate manipula macrofagul astfel incat ajunge sa se dezvolte in interiorul macrofagului.

Cum se raspandeste; TBC-ul se raspandeste de obicei aerogen, dupa ce o persoana care este infectata tuseste. Riscul de infectie este mai mare in cazul persoanelor care petrec foarte mult timp in preajma persoanelor infectate.

Cine prezinta risc? TBC—ul reprezinta o problema in multe tari in curs de dezvoltare, mai ales in cazul acelora care pezinta un substrat socioeconomic ca: saracie, malnutritie, etc. TBC-ul reprezinta un risc si pentru persoanele care au un sistem imunitar slabit, cum ar fi cazul persoanelor bolnave de HIV/SIDA.

Simptomele: TBC-ul activ incepe cu o tuse cronica (care produce flegma cu sange), care dureaza trei sau mai multe saptamani. Tusea este insotita de: durere in piept, oboseala, pierderea apetitului, pierdere in greutate, febra, frisoane si hiperhidroza.

Diagnosticul: Diagnosticul se poate face cu ajutorul unui test cutanat. Se injecteaza subcutanat un extract bacterian. Rezultatul este pozitiv atunci cand in urma raspunsului imun apare o inflamatie locala la locul injectiei. Aceasta forma de testare este destul de limitata. Un diagnostic mai amanuntit se face pe baza culturilor de sputa. Daca bacteria se dezvolta pe mediile de cultura, se vor face teste de sensibilitate, pentru a se depista tipurile de medicamente care trebuie folosite.


Acest articol a fost citit de 9067 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   


Comentarii (2)

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole