close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
Chiuretaj parodontal
Tratamente Parodontologice -...
 
 

Trichineloza

Trichineloza
TRICHINELOZA

Trichineloza este o boala parazitara determinata de infestarea omului, pe cale digestiva cu un mic vierme nematod Trichinella spiralis. Transmiterea se realizeaza prin ingestia carnii sau preparatelor de carne de porc sau de vanat continand chisturi viabile si neprelucrate sau insuficient prelucrate termic. Larvele acestui vierme sunt introduse cu carnea infestata in intestin, de unde migreaza in organism, indeosebi in masele musculare.

Formele clinice sunt variate, de la infectii asimptomatice pana la forme grave, letale. Simptomatologia poate aparea dupa cateva zile de la consumul de carne infestata, fiind posibile si intervale mai mari (6-30 zile). Semnele bolii sunt nespecifice, intalnite in alte zeci de boli, trichineloza fiind considerata „boala cu 100 de fete”. Sugestive pentru diagnostic sunt: febra ridicata (38-400C), tulburari digestive (dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree), dureri in masele musculare insotite de slabiciune, dificultate in mers, in masticatie, la inghitire, la respiratie, edeme periorbitare si ale fetei „boala capetelor umflate”, pe piele apar eruptii urticariene pruriginoase si uneori hemoragii subunghiale. Unele forme pot avea o evolutie severa, cu pronostic rezervat, datorita complicatiilor care pot provoca moartea: complicatii cardiovasculare (miocardita), neurologice (meningita, encefalita, nevrite periferice), pulmonare ( bronhopneumonie, edem pulmonar), renale (nefrita).

Trichineloza la om poate fi tratata, reusita tratamentului fiind conditionata in primul rand de rapiditatea instituirii lui dupa infectie.

Masurile de prevenire a imbolnavirii sunt cele mai eficiente, si anume:

- controlul riguros sanitar veterinat al animalelor sacrificate in abatoare si in gospodariile individuale (porc, nutrie, cal) precum si al vanatului comestibil (mistret, urs) prin examen trichineloscopic: pentru acesta este nevoie de 50-100g carne recoltata din diafragma, muschii limbii, laringelui, falci, zona intercostala;

- achizitionarea carnii de porc doar din abatoare, hale, macelarii sau magazine autorizate sanitar veterinar;

- pentru prevenirea contaminarii porcilor, dar si a altor animale receptive la trichinella spiralis, sunt necesare urmatoarele: deratizarea periodica urmata de strangerea si distrugerea cadavrelor de rozatoare, mentinerea conditiilor de igiena in gospodariile populatiei, salubrizarea locurilor menajere, excluderea din hrana porcilor a deseurilor de abator;

- carnea de porc trebuie prelucrata termic astfel incat sa se atinga in interior o temperatura de 770C (isi pierde aspectul roz, devenind gri) asigurandu-se astfel distrugerea larvelor; o alternativa este congelarea timp de 20 de zile la -150C, la -320C timp de 24 de ore sau iradierea cu raze gamma. Procedeele de sarare, fumigare si uscare a carnii nu distrug larvele.


Acest articol a fost citit de 2317 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

 
Clinica Stomatologica Bucuresti Flor Dent
Clinica Stomatologica Bucuresti Flor Dent

Clinici Stomatologice de Lux Bucuresti
Adauga bannerul tau
Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole