close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Tratamentul anti-SIDA

Tratamentul anti-SIDA
Poate te intereaza si...

Tratamentul anti-SIDA - intre speranta si afacere. La trei decenii dupa descoperirea virusului HIV, eradicarea inca se lasa asteptata, iar laboratoarele, care fac cercetari in intreaga lume, apreciaza ca mai sunt necesare inca patru decenii pana cand SIDA va deveni o amintire - asa cum au devenit multe alte boli, eradicate cu vaccinuri.

O afacere de trei miliarde dolari

Ne aflam totusi in faza cand tratamentele greoaie, costisitoare si deloc promitatoare au fost depasite. Asa cum informeaza Le Figaro, in ultimii ani s-au impus tratamentele simple ale producatorilor americani Bristol-Myers Squibb si Gilead Sciences (societati cu profil biotehnologic).

Produsul "Atripla", lansat de acestia, este o combinatie tripla de substante, toate prezentate intr-un singur comprimat care se administreaza o data pe zi.

Este importanta simplificarea tratamentului, fata de cele anterioare, care ajungeau uneori la administrarea a pana la 25 medicamente pe zi, greoaie ca procedura, dar adesea fatala, din cauza ca bolnavul, cu fortele sale slabite, moralul la pamant si memoria afectata, nu era capabil sa urmeze tratamentul cu consecventa.

Lansata in 2007 in SUA si in 2008 in Europa, noua terapie a deschis calea viitoarelor cercetari ale laboratoarelor, tinand seama ca producatorul realizeaza in prezent, numai din acest produs, o cifra de afaceri de 3 miliarde dolari pe an.

Sunt multe programe, toate scumpe

Cifra este impresionanta, dar ar fi nedrept sa acuzam producatorul de o afacere veroasa. Dimpotriva, succesul comercial ramane relativ, intrucat beneficiile merg in mare parte spre noi cercetari, in laboratoare.

Mai mult decat atat, noile produse, inglobate intr-un numar mai mic de medicamente, determina o scadere a cheltuielilor globale per bolnav tratat.

Oricum, tratamentul unui bolnav pe timp de un an de zile costa in Europa circa 10.000 euro, suma suportata adesea total sau patial de asigurarile sociale la care a cotizat cel interesat.

Maurice Chelli, manager asociat la Bionest Partners, a declarat, tot pentru "Le Figaro": "In anul 2009, tratamentul anti-SIDA a atins la nivel mondial suma de 13 miliarde dolari, iar prognoza in continuare este de crestere cu 13% pe an".

O alta abordare a problemei a aparut din partea societatii ViiV Healthcare, cu sediul mai Marea Britanie, care a elaborat propriul program de perspectiva, cu propriul produs.

Planul este ambitios, dar, in ce priveste afacerea, ViiV Healthcare pierde teren in fata gigantului concurential, rival in virusologie, Gilead, ale carui progrese ameninta princialul component al grupului cu pierderea licentei pe un bun segment al pietii.

In concurenta cu marii mastodonti ai industriei farmaceutice, firma elvetiana Roche isi sustine propriul medicament, Roche du Fuzeon, deja lansat pe piata de profil, dar contestat datorita pretului ridicat al tratamentului, care, in anii trecuti, ajungea la 18.000 euro pe an

Ca urmare, firma Roche si-a intrerupt, pentru moment, cercetarile in in acest domeniu, desi, dupa opinia specialistilor, se gasea pe un drum promitator.

Africa disperata

Este greu sa inchei aceste randuri fara sa te referi la situatia tragica a Africii sub-sahariene, unde se apreciaza un numar de 22,5 milioane bolnavi - iar cifrele sunt cu siguranta subestimate, intrucat multi dintre cei afectati scapa controlului statisticii.

Tratamentul acestora nu poate fi suportat de niciun stat, de nicio casa de sanatate, de nici o asigurare, de niciun laborator. Cu atat mai putin, de bolnav. Soarta bolnavilor este, in mare parte, fara speranta.

Cele 800 milioane de dolari alocati de Unitaid in 2006 si alte milioane alocate ulterior de Fondul Mondial anti-SIDA sunt mai putin decat insuficiente, chiar daca tinem seama de faptul ca, pentru aceasta regiune, s-au gasit conditii de reducere a preturilor cu 40%, pana la 60%.

Afacerile merg bine, dar vaccinul cam bate pasul pe loc

Desi eradicarea totala este departe, totusi, in faza actuala, specialistii isi pun speranta intr-un vaccin, cu privire la care doctorul Robert Sebbag vicepresedintele departamentului de medicamente al corporatiei Sanofi a declarat:

"Este pentru prima oara cand se confirma o protectie efectiva. Cu o cota de 31% persoane protejate, nu putem vorbi de un vaccin sigur, dar ne aflam pe o pisa sigura, cu sanse de reusita. Asteptam noi rezultate la sfarsitul anului 2011 si, in functie de acestea, vom elabora programul anilor urmatori".

Pana atunci, ramane sa ne consolam cu ideea ca actuala medicatie a facut ca SIDA sa devina, dintr-o boala fatala, una cronica, iar eradicarea totala a bollii sa fie numai chestiune de timp.
Sursa: www.ziare.com

Acest articol a fost citit de 1447 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole