close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Toxoplasmoza

Poate te intereaza si...

Toxoplasmoza este o boala parazitara. Toxoplasmoza este contactata de catre oameni in momentul in care intra in contact cu pisicile. Pisicile sunt singurele purtatoare vii de toxoplasmoza. Toxoplasmoza este motivul pentru care doctorii le sfatuiesc pe femeile insarcinate sa nu se apropie de pisici. Toxoplasmoza poate cauza probleme grave bebelusilor.

Denumirea parazitului: Toxoplasma gondii

Tipul de parazit: Protozoare

Cum provoaca Toxoplasma gondii boala: Pisicile sunt o gazda necesara parazitului pentru ca acesta sa-si desfasoare ciclul de viata. Dupa ce pisica ingereaza un animal mic infectat, cum ar fi rozatoarele sau pasarile, parazitul incepe sa invadeze celulele din intestinul pisicii. Parazitul se dezvolta si ajunge in stadiul de oochist, oochistul fiind eliminat in mediu prin materiile fecale ale pisicii. Parazitul poate invada apoi organismul unui alt animal sau al omului, localizandu-se la nivelul muschilor scheletici, muschilor cordului sau la nivelul creierului. O data localizat, parazitul devine chist si poate ramane in organism toata viata.

Cum se raspandeste: Toxoplasmoza este raspandita prin intermediul mancarii (carne preparata termic necorespunzator, cum ar fi cea de porc, miel sau vanat), prin intermediul materiilor fecale ale piscii si pe cale congenitala (de la mama la copil). Parazitul nu este infectios decat la 5 zile dupa ce este eliminat de pisica, dar poate supravietui in mediu pe o perioada mai mare de un an.

Cine prezinta riscul? Toxoplasma poate infecta pe oricine, dar consecintele sunt mai severe pentru oamenii a caror sistem imunitar este slabit, cum este cazul femeilor insarcinate.

Simptomele: Pentru majoritatea oamenilor sanatosi, toxoplasmoza nu provoaca simptome, sau provoaca foarte putine simptome. Aproximativ 10 – 20% dintre pacienti vor prezenta simptome asemanatoare cu cele provocate de gripa. Simptomele dureaza cateva saptamani, dar ele vor trece de la sine, fara nici un tratament.
Daca o femeie insarcinata se infecteaza cu toxoplasma, parazitul poate ajunge la fat si poate cauza: pierderea sarcinii, decesul fatului sau anomalii ale fatului. In cele mai multe cazuri, bebelusii bolnavi de toxoplasmoza nu prezinta nici un simptom la nastere, dar isi pot pierde vazul, pot suferi de crize epileptice sau de afectiuni mentale. Toxoplasmoza oculara poate provoca o boala cunoscuta sub numele de corioretinita, care nu apare de obicei pana la varsta de 20 – 30 de ani.
In cazul persoanelor care au sistemul imunitar supresat, cum ar fi cei cu HIV/SIDA, sau in cazul persoanelor care urmeaza tratamente chimioterapice, toxoplasmoza se poate reactiva, cauzand leziuni cerebrale.


Acest articol a fost citit de 8030 vizitatori
« Inapoi
  • Toxoplasmoza
  • Toxoplasmoza
  • Toxoplasmoza
  • Toxoplasmoza
  • Toxoplasmoza
  • Toxoplasmoza
  • Toxoplasmoza
  • Toxoplasmoza
Inainte »
Galerie Foto [8]
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   


Comentarii (1)

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole