close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Tipuri de fracturi dentare

Tipuri de fracturi dentare
Poate te intereaza si...

Exista mai multe tipuri de fracturi dentare care se diferentiaza intre ele in functie de suprafata care a fost afectata sau de gradul de afectare ale dintilor. Iata care sunt cateva tipuri de fracturi dentare:

Fisuri minore – Acestea sunt crapaturi de suprafata care afecteaza doar stratul extern al dintelui numit smalt. Fisurile minore necesita rareori tratament. Totusi, dentistul va netezi smaltul pentru ca sa elimine asperitatile.

Crapaturi – Acest tip de fractura dentara implica toate structurile dintelui, de la suprafata ocluzala pana la nerv. Structurile raman la locul lor, dar crapatura evolueaza gradat. Crapaturile pot cateodata sa fie reparate cu ajutorul materialelor folosite la plomba. Se poate ca dentistul sa fie nevoit sa aplice o coroana pentru a evita agravarea crapaturii. Daca pulpa dentara este afectata, vei avea nevoie de o obturatie de canal.

Ciobituri – Ciobiturile minore nu necesita tratament. Dentistul poate opta pentru acoperirea ciubiturilor cu un material pentru plombe pentru a evita inrautatirea acestora. Daca acest tip de fractura are dimensiuni reduse, dentistul va netezi suprafata dintelui.

Fractura cuspizilor – Aceste tipuri de fracturi afecteaza suprafetele ocluzale ale dintilor. Ele nu afecteaza pulpa si nu provoaca o durere foarte mare. Dentistul va repara fractura pentru a restaura froma dintelui. Cel mai frecvent este necesara aplicarea unei coroane sau a unei incrustatii onlay.

Fracturi serioase – Aceste fracturi afecteaza si nervii. Intotdeauna aceste fracturi provoaca sensibilitate dentinara si durere. De obicei, partea fracturata a dintelui va sangera. Veti avea nevoie de o obturatie de canal si de o coroana dentara pentru a restaura structura dintelui. Fara aceste tratamente nu veti putea sa mancati normal sau sa mestecati.

Dinte despicat – Acest tip de fractura dentara desparte dintele in doua structuri distincte. Unii dinti, cum ar fi molarii au mai multe radacini. Este posibil ca dentistul sa poata salva o radacina care va fi mai apoi acoperita cu o coroana dentara. Mai intai dentistul va trebui sa efectuze un tratament de canal. Apoi dentistul va indeparta radacinile care nu sunt viabile. In unele cazuri, cand dintele nu mai poate fi salvat, acesta va trebui extras.

Fracturi verticale ale radacinii - Aceste fracturi incepe de la nivelul radacinii dentare si se extind pana la nivelul suprafetei ocluzale. Aceste tipuri de fracturi dentare provoaca durere deoarece zona din proximitatea radacinii dentare se poate fractura si se poate infecta. In cele mai multe cazuri, dintele va trebui extras.

Fractura dentara indusa de carie – In acest caz dintele s-a fracturat sau s-a sfaramat deoarece toate structurile sale au fost afectate de carii. Dentistul va evalua problema si va recomanda cea mai buna modalitate de a restaura dintele. Daca caria este extinsa si afecteaza si osul, dintele va trebui extras.


Acest articol a fost citit de 2962 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole