close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

TATANEASA

TATANEASA
Poate te intereaza si...

TATANEASA - Symphytum officinale. Tataneasa este o planta erbacee, perena, spontana, intalnita la marginea apelor statatoare, marginea paraielor, fanete umede, locuri mlastinoase, zavoaie, lunci, uneori ca buruiana prin culturi, de la campie pana in zona montana inferioara.

Tataneasa are cerinte medii fata de temperatura, dar pretinde multa umiditate si soluri grele, argiloase, cu apa stagnanta.

Tataneasa se prezinta ca un rizom scurt, gros, ramificat, din care pornesc radacini fusiforme, carnoase, groase de 1-2,5 cm, lungi pana la 30 cm, negre. Tulpina erecta, muchiata la baza, in partea superioara aripat-muchiata, ramificata, aspru-paroasa, inalta intre 10-120 cm.

Frunze alterne decurente, cele inferioare eliptic sau ovat-lanceolate, cu petiol aripat, canaliculat, cele mijlocii si superioare din ce in ce ingust-lanceolate, ingustate intr-un petiol aripat, paroase, aspre, cu nervura mediana proeminenta.

Tataneasa infloreste in perioada mai-august. Florile sunt de culoare rosie-violacee, grupate cate cinci-zece in cime scorpioide.

Rizomii si radacinile contin alantoina (0,6-0,8 %), consolidina, consolicina, tanin, colina, asparagina, zaharuri, amidon, mucilagii, gumirezine, cantitati mici din alcaloizii simfito-cinoglosina, coniferina, substante minerale.

Frunzele contin ulei volatil, mucilagii, colina, consolidina, simfito-cinglosina.

Rizomii si radacinile se scot din pamant primavara, in martie-aprilie, sau toamna, de la sfarsitul lunii septembrie pana la primele ingheturi. Se spala bine intr-un curent de apa. Se taie in bucati mici, cele groase se despica. Se usuca la soare sau in poduri acoperite cu tabla, intr-un singur strat. Uscarea artificiala se va efectua la temperaturi de 40-50°C.

Principiile active din tataneasa au proprietati calmant topice, emoliente, antitumorale pe tumori Walker si Jahnsen, cicatrizante mai ales pe arsuri datorita alantoinei.

Rizomul si radacinile de tataneasa sunt utilizate pentru tratarea ulcerului varicos, abceselor dentare, hemoroizilor, eczemelor, contuziilor, ranilor, cancerului de piele si san, fisurilor sanului.
Sursa: www.gradina-online.ro

Acest articol a fost citit de 2357 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole