close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Sindromul de colon iritabil – Ce este si care sunt cauzele?

Sindromul de colon iritabil – Ce este si care sunt cauzele?
Poate te intereaza si...

Ce este colonul?

Colonul este ultima parte a sistemului digestiv. Colonul impreuna cu rectul si cecul formeaza intestinul gros.

Ce este acest sindrom?

Sindromul de colon iritabil este o afectiune de ordin digestiv prezenta in cazul multor persoane. Conform studiilor, sindromul de colon iritabil afecteaza circa 15% din populatia planetei.
Dintre simptomele acestei afectiuni enumeram: dureri abdominale cronice, episoade de constipatie cronica si episoade de diaree cronica. Acest sindrom afecteaza felul in care colonul functioneaza, dar el nu prezinta o simptomatologie vizibila. Totusi, el poate afecta calitatea vietii persoanei bolnave.

Cauze

Studiile nu arata foarte clar de ce oamenii dezvolta acest sindrom de colon iritabil. Uneori, el incepe sa se manifeste imediat dupa o gastroenterita, alteori poate sa apara dupa ce persoana in cauza a trecut printr-o situatie stresanta. Adultii care in copilarie au fost victimile unui abuz de natura fizica sau psihica prezinta un risc mai mare de aparitie a sindromului. La ora actuala se efectueza cercetari pentru a se determina mai bine felul in care stresul influenteaza aparitia simptomatologiei si mentinerea acesteia in cazul acestei afectiuni. Se pare ca sindromul de colon iritabil este in stransa legatura cu disfunctii ale sistemului neurochimic.

Alte afectiuni de natura digestiva

Diagnosticul de colon iritabil se pune de obicei dupa ce au fost excluse alte posibile afectiuni. Sindromul de colon iritabil are de cele mai multe ori aceeasi simptomatologie cu cea a bolilor inflamatorii intestinale, colita ulcerativa si boala Crohn. De cele mai multe ori se ia in considerare si cancerul de colon inainte sa se puna dignosticul de sindrom de colon iritabil, datorita gradului mare de discomfort pe care il provoaca acesta din urma. Totusi, exista cateva diferente cheie intre simptomatologia acestui tip de sindrom si cea a cancerului de colon. Daca prezentati simptome ca: sange in materiile fecale (rectoragia), pierderi semnificative de greutate sau aveti crampe foarte dureroase, cel mai bine este sa cereti ajutorul unui oncolog.


Acest articol a fost citit de 2176 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole