close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Sarcina si dantura

Sarcina si dantura
Poate te intereaza si...

Sarcina genereaza anumite schimbari la nivelul intregului organism, printre acestea numarandu-se si anumite afectiuni la nivelul cavitatii bucale, care sunt reprezentate in principal de gingivita de sarcina, tumora de sarcina, carii si alte afectiuni mai putin intalnite.
In cursul primului trimestru de sarcina , inflamatia gingivala apare ca urmare a productiei crescute de hormoni (gonadotropi hipofizari) si devine manifesta in ultimul trimestru, cand progesteronul si estrogenii au nivelul cel mai ridicat.
Gingivita apare uneori in timpul sarcinii si imbraca un caracter acut sau subacut. Sarcina, prin ea insasi, nu produce gingivita, dar poate influenta, prin modificari hormonale, reactia locala a tesuturilor fata placa bacteriana, adevarata cauza a gingivitei din cursul sarcinii. De asemenea, in perioada sarcinii afectiunile gingivale deja existente se pot agrava.
Tumora de sarcina este reprezentata de cresterea in volum a gingiei sub forma unei hemisfere turtite ca o ciuperca. Aceste tumori sunt benigne, apar destul de rar, nu sunt dureroase si dispar dupa nasterea copilului sau se indeparteaza chirurgical.
Apetitul sporit si nevoia de dulciuri pot conduce la aparitia cariilor. De asemenea, dintii au de suferit sub actiunea vomei din primele luni. Asupra smaltului actioneaza si aciditatea stomacala. De aceea, dupa voma, dintii trebuie curatati cu o solutie bogata in fluor.
Studiile recente sugereaza o legatura directa intre gingivita si nasterea inainte de termen, precum si o greutate la nastere a copilului sub cea normala. Bacteriile in exces, care cauzeaza aparitia gingivitei, pot intra in sange prin gingii, aceste bacterii pot ajunge in uter provocand eliberarea hormonilor numiti "prostaglandine", care pot induce nasterea prematura.
Semne de imbolnavire gingivala:
- cresterea in volum a gingiilor;
- schimbarea culorii gingiilor, de la rosu viu pana la rosu violaceu (culoarea normala fiind roz);
- sangerarea gingivala la cele mai mici atingeri;
- durerile gingivale (apar numai in cursul unor infectii acute prin suprainfectare);
- mobilitatea dintilor.
Aceste semne de imbolnavire gingivala se accentueaza din luna a doua sau a treia, devin destul de pronuntate in luna a opta si descresc in cursul lunii a noua.
Totusi, este important de stiut ca gingivita este cauzata de bacteriile din placa dentara si nu de hormoni. Deci, acordand atentia cuvenita igienei orale putem preveni si tine sub control aparitia unor astfel de afectiuni.
Sursa: www.121.ro

Acest articol a fost citit de 1435 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole