close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Sanatate

Sanatate
Poate te intereaza si...


Cancerul de san afecteaza una din cinci femei dupa 49 de ani. In prezent, aceasta forma de cancer este perfect vindecabil, cu conditia sa fie depistat si tratat la timp si corect. Aceasta este ratiunea pentru care se recomanda mamografia, atat pentru depistarea precoce, cat si pentru monitorizarea terapiei anticancer. Mamografia poate depista acest tip de cancer cu doi ani inainte ca el sa devina evident din punct de vedere clinic, mamografia permite descoperirea tumorilor foarte mici, incepand de la 3 mm, marime la care nu pot fi simtite la palparea sanului.
In general, mamografia este utilizata in depistarea cancerului de san in randul femeilor cu varste intre 49 si 69 de ani, femei aflate la premenopauza si menopauza, perioada in care prezinta cel mai mare risc de a suferi un cancer mamar.
In tara noastra exista un program national pentru depistarea cancerului de san, prin intermediul caruia femeile peste 49 de ani au acces la mamografie gratuita. Pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, adeverintei de salariat sau talonului de pensie, se pot adresa, cu programare, centrelor din tara unde se fac gratuit mamografii.
Fiind o metoda invaziva ce utilizeaza raze X , mamografia nu este recomandata tinerelor decat daca exista suspiciunea clara de cancer. Oricum, mamografia nu poate decela cei mai mici noduli in cazul femeilor tinere, deoarece sanii lor sunt mai densi decat ai femeilor peste 50 de ani. Ca metoda complementara exista ecografia, care este o metoda neinvaziva ce foloseste unde sonore pentru a evidentia consistenta (lichida sau solida a unui nodul). Mamografia prezinta o eficienta de 100%, motiv pentru care beneficiile depistarii precoce a cancerului prin mamografie depasesc riscurile iradierii, care oricum nu sunt mari, pentru ca se folosesc doze mici de razeX.
Cu o zi inaintea efectuarii mamografiei nu trebuie sa folositi deodorante sau lotiuni, deoarece acestea pot interfera cu razele X, aparand pe film ca microcalcifieri. Mamografia nu este recomandata in perioada menstruatiei, ci este bine sa se efectueze dupa o saptamana.
De asemenea, se recomanda autoexaminarea sanilor o data pe luna sau la doua luni. Daca descoperiti un nodul, este bine sa consultati medicul. De asemenea, , se recomanda consultarea de urgenta a medicului, daca formatiunea de la nivelul sanului a crescut, ca si in situatiile de scurgeri mamelonare sau retractii cutanate sau mamelonare la nivelul sanilor.


Acest articol a fost citit de 1208 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole