close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Romania a lansat un plan national de combatere a tuberculozei

Romania a lansat un plan national de combatere a tuberculozei
Poate te intereaza si...

Desi incidenta cazurilor de tuberculoza este in scadere in Romania, incidenta cazurilor de tuberculoza multidrog rezistenta pare a avea o tendinta descrescatoare, fara insa a convinge specialistii de acest fapt.

"Suspectam o subdiagnosticare a acestor cazuri. Masurile care vizeaza controlul corect al tuberculozei si implicit a aparitiei multidrog rezistentei sunt asigurarea medicatiei si monitorizarea corecta a medicatiei, controlul de laborator a evolutiei bolii, depistarea precoce a cazurilor cu MDR si cresterea capacitatii de depistare si tratament corect a cazurilor de tuberculoza precum si a capacitatii spitalicesti de rezolva cazurile cu MDR", a declarat dr. Vasile Cepoi, ministrul demisionar de la Sanatate.

Potrivit acestuia, se are in vedere inmultirea numarului centrelor care trateaza pacientii ce sufera de tuberculoza multidrog rezistenta. La ora actuala avem doar doua astfel de centre. Unul se afla la Bisericani, iar celalalt e situat in Bucuresti.

"Acestea trebuie sa fie repartizate echilibrat pe teritoriul tarii pentru a creste accesibilitatea la tratament a pacientilor. Accesul la tratamentul necesar presupune existenta medicamentelor de a doua linie pentru tratamentul multidrog rezistentei. Avem avantajul ca Romania produce astfel de medicamente la fabrica de antibiotice din Iasi care, din pacate, pana acum nu a putut sa valorifice aceasta capacitate, deoarece sprijinul acordat de fondul global in asigurarea acestui tratament a determinat ca decidentii sa uite ca acest sprijin a fost pentru o perioada scurta de timp", a mai explicat dr. Cepoi.

Trebuie avut in vedere in primul rand medicul de familie, se arata in plan. Medicii de familie au fost demotivati sa participe la aceasta activitate de sanatate publica extrem de importanta.

"Daca la inceptutul sistemului de asigurari medicul de familie era platit pentru depistarea cazurilor noi de tuberculoza in prezent aceasta activitate este trecuta in pachetul de servicii deconatate per capita. Prin urmare, interesul medicului de familie pentru depistarea cazurilor de TB a scazut simtitor", a mai spus fostul ministru Vasile Cepoi.

O alta problema intampinata azi e faptul ca medicul ftiziolog din dispensarele de profil are o atitudine pasiva, asteapta sa-i vina pacientul cand el de fapt ar trebui sa fie activ, sa se preocupe de cazurile pe care le are in teritoriu de care raspunde, sa fie manager de caz si sa sprijine medicul de familie, coordonand reteaua de tratament a tuberculozei.

mai mult pe dental-tribune.com
Sursa: www.dental-tribune.com

Acest articol a fost citit de 1200 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole