close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Rezectia apicala

Rezectia apicala
Poate te intereaza si...

Rezectia apicala este o metoda chirurgicala endodontica. Rezectia apaicala este utilizata in tratamentul patologiei endodontice.
In rezectia apicala se indeparteaza apexul dintelui impreuna cu tesutul osos infectat din proximitatea apexului. Pentru a intelege mai bine ce este rezectia apicala, va prezentam cateva notiuni despre anatomia dintelui.

Dintii sunt fixati in osul maxilar si mandibular cu ajutorul unor radacini. Incisivii si canini au o singura radacina. Alti dinti, cum ar fi premolarii si molarii au cate doua sau mai multe radacini. Varful fiecarei radacini dentare se numeste apex. Nervii si vasele de sange patrund la nivelul dintelui prin apex. Ele ajung prin intermediul canalului radicular la camera pulpara. Camera pulpara este acoperita de coroana dentara (partea dintelui pe care dumneavoastra o vedeti atunci cand deschideti gura).
In timpul obturatiei de canal, dentistul curata canalele radiculare. Tesutul inflamat sau infectat este indepartat. Rezectia apicala este necesara atunci cand dupa obturatia de canal, infectia nu se amelioreaza sau revine. Daca dupa obturatia de canal, mai raman resturi de tesut infectat la nivelul radacinilor radiculare, aceste resturi pot provoca aparitia unor noi procese infectioase. In rezectia apicala, este indepartat apexul dintelui impreuna cu tesutul infectat. Dupa rezectia apicala, dentistul sigileaza bontul ramas cu ajutorul unui material dur.
Rezectia apicala mai este cunoscuta si sub numele de microchirurgie endodontica deoarece adeseori este folosit un microscop in timpul procedurii.

Daca in trecut a fost realizata obturatia de canal iar dintele se infecteaza din nou, de cele mai multe ori asta se datoreaza unei probleme localizate la nivelul apexului dentar. De cele mai multe ori, inainte rezectiei apicale se incearca efectuarea unei noi obturatii de canal. Daca cea de a doua obturatie de canal este reusita, atunci nu va mai fi nevoie de rezectia apicala.
Dentistul alege de obicei rezectia apicala pentru a preveni extragerea dentara. De cele mai multe ori se apeleaza la rezectia apicala dupa ce dentistul a incercat deja salvarea dintelui prin intermediul obturatiei de canal, dar infectia a reaparut. Rezectia apicala nu este acelasi lucru cu rezectia radiculara, deoarece in cazul primei proceduri se indeparteaza doar apexul dentar, iar in cazul celei de a doua proceduri se indeparteaza toata radacina.

Inainte de rezectia apicala, dentistul va efectua un control dentar. Un endodont va realiza de obicei rezectia apicala. Endodontul este dentistul specializat in studiul si tratamentul bolilor de la nivelul pulpei dentare.
Inainte de rezectia apicala, dentistul va va face mai multe radiografii ale dintelui si ale tesutului osos din proximitatea dintelui. Se poate sa vi se prescrie o apa de gura antimicrobiana, un medicament pentru reducerea inflamatiei si/sau antibiotice.
Dentistul va va pune intrebari cu privire la istoricul medical. Asigurati-va ca ii spuneti dentisului toate problemele de care suferiti si toate tratamentele medicamentoase pe care le urmati. Aici intra atat medicamentele pe baza de reteta, cat si cele fara reteta, precum si vitaminele si suplimentele.


Acest articol a fost citit de 2816 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole