close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Retractia gingivala

Retractia gingivala
Retractia gingivala este un proces in care gingiile se detaseaza iar radacina dentara este expusa. Retractia gingivala este considerata a fi unul dintre primele semne ale bolilor parodontale. Atunci cand apare retractia gingivala, se formeaza buzunare intre dantura si gingii. Acestea se numesc buzunare parodontale si la nivelul lor se pot acumula cu usurinta bacterii. Daca nu este tratata, tesutul gingival de suport si tesutul osos pot fi serios afectate. Retractia gingivala poate duce la pierderea dintilor.

Retractia gingivala este o problema destul de comuna. Majoritatea oamenilor nu-si dau seama ca sufera de retractie gingivala deoarece aceasta apare gradat. Primul simptom pentru retractia gingivala este sensibilitatea dentara. De asemenea puteti observa ca un dinte pare mai alungit decat celalalt.

De ce apare retractia gingivala?
Exista mai multi factori care pot provoca retractia gingivala. Dintre acestia enumeram:
Bolile parodontale. Acestea sunt infectii bacteriene care distrug tesutul gingival si tesutul osos de sustinere al dintelui. Afectiunile gingivale sunt principala cauza pentru care apare retractia gingivala.

Genele. Unele persoane sunt predispuse la afectiunile gingivale. Conform cercetatorilor, circa 30% din populatie este predispusa la afectiuni gingivale, indiferent de gradul lor de igiena orala.
Periajul agresiv. Daca va periati dintii prea tare sau in directia gresita, veti cauza uzura smaltului dentar si retractia gingivala.

Igiena dentara insuficienta. Daca nu efectuati corect igiena dentara (nu va periati si nu folositi ata dentara), placa dentara se poate transforma in tartru. Tartru este o substanta tare care se poate inlatura numai prin intermediul detartrajului. Daca tartrul se depune in spatiile interdentare, acesta poate cauza retractia gingivala.

Schimbari hormonale. Femeile au parte pe tot parcursul vietii lor de o multime de fluctuatii hormonale, in special la pubertate, in perioada de sarcina si la menopauza. Astfel gingiile sunt mai sensibile si mai predispuse la aparitia fenomenului de retractie gingivala.
Produsele cu tutun. Fumatorii sunt mai predispusi la aparitia fenomenului de retractie gingivala deoarece, in cazul lor, placa dentara adera mai repede si este mai greu de indepartat.

Bruxismul. Acesta poate exercita prea multa presiune la nivelul dintilor si poate duce la aparitia fenomenului de retractie gingivala.
Malocluzia. Atunci cand dintii prezinta probleme de malocluzie poate aparea retractia gingivala
Pierce – ul realizat la nivelul buzei sau limbii. Acesta poate irita gingia si o poate face sa se uzeze.


Acest articol a fost citit de 2589 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole