close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Retinoblastomul

Retinoblastomul
Poate te intereaza si...

Retinoblastomul este o forma rara de cancer al aparatului vizual. Retinoblastamul apare mai ales in cazul copiilor, dar poate aparea la orice varsta. Retinoblastomul este o tumoare maligna congenitala care afecteaza retina. Desi este foarte rar, retinoblastomul este cea mai des intalnita forma de tumoare intraoculara care apare la nivelul copiilor. Retinoblastomul incepe de obicei sa se dezvolte inca din perioada intrauterina.

In unele cazuri, retinoblastomul poate afecta si orbita. In circa 75% din cazuri, retinoblastomul afecteaza un singur ochi, iar in 25% de cazuri ambii ochi. Retinoblastomul este diagnosticat de cele mai multe ori pana in varsta de 4 ani. Daca nu este tratat, retinoblastomul poate fi fatal.

Retinoblastomul, semne si simptome
Copii cu retinoblastom prezinta la nivelul pupilei niste puncte albe. Aceste puncte albe se numesc leokocoria. Retinoblastomul impidica retina sa capteze lumina, ceea ce face ca vederea sa nu se dezvolte normal. In cazuri foarte rare, retinoblastomul poate cauza durere si inrosirea si inflamatia tesutului din proximitatea retinei.

Retinoblastomul, cauze
Principala cauza pentru care retinoblastomul apare este o mutatie care de la nivelul celulelor retiniene. Mutatia provoaca dezvoltarea anormala si necontrolata a celulelor retiniene. 75% dintre pacienti au dezvoltat retinoblastomul inca din perioada intrauterina, iar 25 % dintre pacienti l-au mostenit genetic de la unul dintre parinti.

Retinoblastomul, diagnostic:
De cele mai multe ori, parintii observa ca, copilul lor, prezinta probleme de vedere si se adreseaza medicului oftalmolog sau pediatrului. Oftalmologul realizeaza un examen complet al ochilor, folosind anumite substante pentru dilatarea ochiului. Astfel, oftalmologul poate examina retina. Dupa examenul oftalmologic, pacientul este trimis la un medic specializat in tratarea unor astfel de tumori. Medicul poate efectua teste de rezonanta magnetica (CT si RMN) si anumite teste de sange si teste genetice. Se pot face teste aditionale, pentru a se exclude posibilitatea ca tumoarea sa fi generat metastaze in organism.

Retinoblastomul, tratament:
Diagnosticul timpuriu este crucial pentru ca retinoblastomul sa poata fi tratat. Tratamentul depinde de marimea si localizarea tumorii si de gradul de afectare al celuilalt ochi. De cele mai multe ori, ochiul afectat este enucleat (indepartat) pentru a se preveni raspandirea tumorii in organism. Medicul poate prescrie tratamentul prin: chimioterapie, radioterapie sau crioterapie.


Acest articol a fost citit de 1661 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole