close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Radioterapia in tratamentul cancerului pulmonar

Radioterapia in tratamentul cancerului pulmonar
Poate te intereaza si...

Radioterapia inseamna utilizarea de radiatii ionizante cu scopul de a omori celulele canceroase si a micsora tumorile canceroase. Radioterapia este foarte des utilizata in tratamentul cancerului pulmonar

Radioterapia este folosita pentru tratarea cancerului pulmonar. Radioterapia poate fi folosita ca metoda unica de tratament, poate fi combinata cu chimioterapia, sau poate fi combinata atat cu chimioterapia cat si cu tratamentul chirurgical. Majoritatea persoanelor bolnave de cancer pulmonar vor fi supuse radioterapiei la un moment dat pe parcursul tratamentului. In functie de stadiul in care se afla cancerul pulmonar, radioterapia poate fi utilizata:

Postoperator – pentru a se trata celulele canceroase ce au ramas dupa operatie
Preoperator – pentru a micsora marimea unei tumori si pentru a face ca operatia sa fie mai eficienta
Pentru a se trata cancerul –Radioterapia este folosita ca metoda de tratament in cazul tumorilor de dimensiuni reduse si in cazul pacientilor care nu pot fi operabili din diverse motive cum ar fi: varsta, localizarea tumorii sau alte probleme medicale.
Pentru tratarea cancerului pulmonar –Atunci cand cancerul este localizat la nivelul ganglionilor limfatici
Pentru tratarea simptomelor –Atunci cand o tumoare produce simptome ca: dificultate in respiratie si durere. Cateodata radioterapia este folosita pentru a micsora marimea tumorilor ce produc aceste simptome.
Pentru prevenire –Cateodata, in cazurile de cancer microcelular, este folosita radioterapia in metastazele la creier pentru a omori celulele canceroase care exista, dar nu pot fi detectate prin scanari. Acest tip de radioterapie poarta numele de radioterapie craniana profilactica.

Cum se administreaza radioterapia in tratamentul cancerului pulmonar?

Radioterapia in cazurile de cancer pulmonar este administrata de obicei in fiecare zi. De luni pana vineri, pe o perioada de sase saptamani. Inainte de inceperea tratamentului, vi se vor face niste marcaje pe piele cu cerneala permanenta. Aceste marcaje sunt ca niste puncte, de marimea unui pistrui si pe baza lor se va face dispunerea fasciculelor radioterapice. Se va face o simulare. In timpul acestei simulari va trebui sa stati nemiscati pe masa in timp ce medicul oncolog face teste pentru a vedea unde sa indrepte fasciculul luminos. Oncologul va calcula apoi doza de radiatii (doza se masoara in Gy si se pronunta gray) pe care o veti primi in timpul radioterapiei. Metoda prin care se calculeaza doza de radiatii necesare pentru omorarea celulelor canceroase poarta numele de dozimetrie.


Acest articol a fost citit de 2485 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole