close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Radiografii

Radiografii
Poate te intereaza si...

Oficialii CNCAN au precizat ca, la sfarsitul anului trecut, erau aproximativ 1140 de echipamente radiologice care trebuiau dotate cu sistem de control al radiatiilor. Ei au spus ca Ministerul Sanatatii are in program achizitionarea a aproximativ 500 de aparate, alta parte de echipamente urmand sa fie achizitionata de sectorul privat.
Anton Coroianu, director in cadrul CNCAN, a declarat ca, anul trecut, au fost inchise 191 instalatii radiologice pentru examinari fluorescente, 173 de instalatii radiologice pentru microradiografii si 17 instalatii mobile. "Majoritatea acestor instalatii aveau o vechime mai mare de 30 de ani, fiind uzate moral si depasite tehnic", a precizat Coroianu. El a spus ca CNCAN va face verificari pentru a depista eventualele instalatii radiologice care functioneaza fara sistemul de inregistrare. Coroianu a declarat ca nerespectarea legislatiei in domeniu atrage sanctiuni de 20-200 milioane de lei vechi, iar daca fapta se repeta se poate ajunge la pedepse cu inchisoarea de 5-10 ani.
Totodata, oficialul CNCAN a atras atentia ca sistemul medical nu este afectat de masura interzicerii utilizarii instalatiilor radiologice fara sistem de inregistrare, pentru ca, de regula, marile spitale sunt supradotate cu astfel de aparatura. "In general, un singur medic foloseste un aparat, dar pe o perioada de doar cateva ore pe zi. Problema este la spitalele mici, unde exista un singur aparat si nu foarte performant. Pentru acestea, Ministerul Sanatatii organizeaza licitatie de achizitie de instalatii radiologice", a spus Coroianu.
El a atras atentia ca, impreuna cu Ministerul Sanatatii, a fost emis un ordin prin care se introduce obligativitatea inregistrarii dozei de radiatii incasata de pacient la o examinare. Datele astfel cumulate sunt raportate la nivel national pentru se putea face evaluari ale expunerilor populatiei la radiatii si pentru a se putea lua masuri pentru reducerea expunerilor. "In cazul investigatiilor radiodiagnostice, pacientului i se comunica in scris, odata cu rezultatul examinarii, doza prevazuta, in conformitate cu sistemul de inregistrare individuala a dozei pacientului ca urmare a expunerii medicale la radiatii ionizante", se precizeaza in ordin. Anton Coroianu a declarat ca toate aceste informatii, privind doza de radiatii incasata, vor fi inscrise in cardul de sanatate, pentru ca medicii ce prescriu astfel de examene sa stie istoricul pacientul.
Sursa: www.Ziarul.ro

Acest articol a fost citit de 1638 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole