close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Prima carte de Stomatologie Veterinara din Romania

Prima carte de Stomatologie Veterinara din Romania
Poate te intereaza si...

Medicina dentara veterinara cunoaste progrese deosebite în ultimii ani, apropiindu-se din multe puncte de vedere de medicina dentara umana, fapt demonstrat de existenta unei specializari distincte si a Colegiului de Stomatologie Veterinara (European Veterinary Dental College - EVDC) care asigura perfectionarea continua si atestarea calificarii în acest domeniu. În acest context, aparitia unei carti de stomatologie veterinara în premiera absoluta în România este de mult asteptata si deosebit de necesara, având în vedere faptul ca animalele de companie beneficiaza tot mai mult de asistenta stomatologica.
Cartea este structurata în doua parti, respectiv în zece capitole. În prima parte sunt prezentate aspectele referitoare la odontogeneza si la particularitatile anatomice ale dentitiei la câine. Apoi în mod sistematic si didactic sunt prezentate metodele si tehnicile de examinare a cavitatii bucale si a dentitiei, pornind de la metodele de contentie si de anestezie, necesare unei examinari complete si terminând cu examenele complementare, insistându-se asupra examenului radiologic.
În capitolele urmatoare sunt prezentate entitatile patologice dentare si maxilo-faciale la câine, unde sunt de apreciat informatiile de interes practic referitoare la diagnostic, profilaxie si tratament.
În partea a doua a cartii, într-o sistematizare asemanatoare sunt prezentate datele referitoare la particularitatile odontologice, morfologie si anatomice la cabaline. De asemenea, sunt redate metodele de contentie si de anestezie necesare examinarii si interventiilor stomatologice la aceasta specie.
În capitolele 7, 8, 9 si 10 sunt descrise principalele entitati patologice ale complexului maxilo-mandibular si ale dintilor la cal, insistându-se pe diagnosticul si terapia acestora.
Cartea, în ansamblu cuprinde cele mai recente date referitore la etiopatogeneza, profilaxia si terapia afectiunilor dentare la câine si cal, sistematizate si redate într-o maniera elevata, accesibila si foarte utila practicienilor, studentilor, dar în egala masura si celor ce abordeaza în scop de cercetare domeniul medicinii stomatologice.
Autorul principal, Camil Stoian în prezent asociat stiintific la Departamentul de Stomatologie Veterinara al facultatii de Medicina Veterinara Viena, Austria este absolvent al facultatii de medicina veterinara din Cluj, al facultatii de stomatologie din Cluj, precum si doctor în stiinte medicale veterinare, titlu obtinut cu o teza pe acest subiect si cu experienta acumulata la Departamentul de Stomatologie Veterinara de la Universitatea de Medicina Veterinara din Viena, al doilea autor Hubert Simhofer, medic veterinar si chirurg specializat pe patologia orala si dentara la cabaline este asistent la Departamentul de Chirurgie Ecvina de la aceeasi universitate.
În concluzie, cartea de fata este o lucrare de interes practic, didactic si stiintific care umple un gol informational, având în vedere ca în tara nu exista o lucrare unitara cu adresabilitate directa la medicina dentara veterinara.

D.Dr. Stoian Camil, PhD
Asociat Stiintific
Universitatea de Medicina Veterinara
Departamentul de Stomatologie Veterinara
Clinica de Chirurgie, Oftalmologie si Stomatologie
1210 Viena, Austria
Veterinärplatz 1
Sursa: www.clinicistomatologice.ro

Acest articol a fost citit de 2350 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole