Prazul

Prazul face parte din familia Liliaceae. Prazul este o planta care este utilizata inca din antichitate, atat in gastronomie cat si in medicina alternativa.
Prazul, denumire latina: Allium Ampeloprasum Porrum
Prazul, denumire populara: ceapa alba, ceapa blanda, coada vacii
Din punct de vedere biochimic, prazul contine: apa 87-90%, hidrati de carbon, proteine, grasimi, substante minerale, ulei volatil, vitaminele: A, B1, B2, niacin, C, fitoncide, etc.
Prazul are multiple actiuni benefice pentru sanatate.
Prazul favorizeaza diureza, ajuta la detoxifiere si ajuta la eliminarea acidului uric si uratilor.
Prazul prezinta actiune usor laxativa si cu efect de calmare a iritatiilor tractului digestiv.
Prazul este emolient in inflamatiile acute si cronice ale cailor respiratorii (raguseala, faringita, traheita, tuse).
Prazul este adjuvant in ateroscleroza.
Uz intern:
Prazul se consuma ca atare. Se poate face decot concentrat, folosindu-se in scop diuretic. Decotul se face astfel: se fierb mai multe frunze de praz in apa, pana se inmoaie si se consuma o ceasca de trei ori pe zi.
Uz extern:
Se amesteca suc de praz cu paine, iar pasta obtinuta se aplica pe abcese si furuncule, pentru a se accelera procesul de vindecare.
Prazul se culege toamna tarziu sau la inceputul iernii.
Prazul, denumire latina: Allium Ampeloprasum Porrum
Prazul, denumire populara: ceapa alba, ceapa blanda, coada vacii
Din punct de vedere biochimic, prazul contine: apa 87-90%, hidrati de carbon, proteine, grasimi, substante minerale, ulei volatil, vitaminele: A, B1, B2, niacin, C, fitoncide, etc.
Prazul are multiple actiuni benefice pentru sanatate.
Prazul favorizeaza diureza, ajuta la detoxifiere si ajuta la eliminarea acidului uric si uratilor.
Prazul prezinta actiune usor laxativa si cu efect de calmare a iritatiilor tractului digestiv.
Prazul este emolient in inflamatiile acute si cronice ale cailor respiratorii (raguseala, faringita, traheita, tuse).
Prazul este adjuvant in ateroscleroza.
Uz intern:
Prazul se consuma ca atare. Se poate face decot concentrat, folosindu-se in scop diuretic. Decotul se face astfel: se fierb mai multe frunze de praz in apa, pana se inmoaie si se consuma o ceasca de trei ori pe zi.
Uz extern:
Se amesteca suc de praz cu paine, iar pasta obtinuta se aplica pe abcese si furuncule, pentru a se accelera procesul de vindecare.
Prazul se culege toamna tarziu sau la inceputul iernii.
Acest articol a fost citit de 1412 vizitatori