close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Perioada sarcinii pe saptamani

Perioada sarcinii pe saptamani
Poate te intereaza si...

Fatul petrece in jur de 38 de saptamani de sarcina in uterul mamei, dar durata medie a unei sarcini pe saptamani este considerata a fi de 40 de saptamani, deoarece numaratoarea se incepe din prima zi a ultimei menstruatii a femeii, si nu din ziua conceptiei, care de obicei are loc doua saptamini mai tirziu.
Perioada de sarcina pe saptamani este impartita in trei trimestre: Primul trimestru – primele 12 saptamani de sarcina; Al doilea trimestru – saptamanile de sarcina 12 – 24; Al treilea trimestru – saptamanile de sarcina 24 – 40
Conceptia are loc atunci cind ovulul femeii este fertilizat de spermatozoizii barbatului. Sexul copilului, precum si mostenirea genetica se stabilesc in acel moment.

Saptamana 1 de sarcina
La 30 de ore dupa conceptie, celula-ou se divide in doua. In cea de-a treia zi, celula-ou (zigotul) se divide in 16 celule. Dupa inca doua zile, zigotul migreaza din trompa uterina in uter. In cea de-a saptea zi, zigotul se fixeaza in pliurile mucoasei uterine. Zigotul este cunoscut acum sub denumirea de blastocist.

Saptamana 2 de sarcina
Fatul in formare este mai mic decit un bob de orez. Celulele care se divid cu rapiditate se afla in procesul de formare a diferitelor sisteme ale corpului, inclusiv sistemul digestiv.

Saptamana 3 de sarcina
Tubul neural care se dezvolta acum va deveni in final sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii).

Saptamana 4 de sarcina
Copilul este cunoscut acum sub denumirea de embrion. Are in jur de 3 milimetri lungime. In acest stadiu, el secreta hormoni speciali care impiedica menstra mamei.

Saptamana 5 de sarcina
Inima incepe sa-i bata. Embrionul isi dezvolta placenta si sacul cu lichid amniotic. Placenta se fixeaza in peretii uterului pentru a-si extrage oxigenul si substantele nutritive din organismul mamei.

Saptamana 6 de sarcina
Embrionul are acum in jur de 1,3 centimetri lungime. Coloana vertebrala in crestere arata ca o coada. Capul este mult mai mare fata de restul corpului.

Saptamana 7 de sarcina
Acum se formeaza ochii, gura si limba. Muschii firavi ii permit embrionului sa inceapa sa se miste. Ficatul embrionului produce celulele din singe.

Saptamana 8 de sarcina
Embrionul a devenit acum fetus si are in jur de 2,5 centimetri lungime. Toate organele corpului sint formate. Miinile si picioarele care pina acum erau in stare incipienta incep sa-si dezvolte degetele. Creierul este activ.

Saptamana 9 de sarcina
Dintii incep sa se structureze in interiorul gingiilor. Inima continua sa se dezvolte.

Saptamana 10 de sarcina
Degetele de la miini si de la picioare sint conturate, dar inca unite intre ele prin membrane.

Saptamana 11 de sarcina
Fetusul poate sa inoate destul de bine in lichidul amniotic. Are acum ceva mai mult de 7 centimetri lungime.

Saptamana 12, 13 de sarcina
Pleoapele unite se dezvolta peste ochii care sint acum complet formati. Copilul poate chiar sa si plinga in tacere, deoarece are corzile vocale formate. Ar putea chiar sa inceapa sa-si suga degetul. Tot acum ii cresc si unghiile la degetele de la miini si de la picioare.

Saptamana 14, 15 de sarcina
Muschii se dezvolta in continuare, iar miscarile copilului, in timp ce inoata si da din picioare, sint din ce in ce mai coordonate.

Saptamana 16 – 19 de sarcina
Fetusul masoara acum in jur de 14 centimetri. I s-au format gene si sprincene, iar limba are acum si papile gustative. In jurul celei de-a optsprezecea saptamini de sarcina se face de obicei un control cu ultrasunete pentru a se detecta posibile anomalii, pozitia placentei sau o eventuala sarcina multipla. Interesant este faptul ca tot acum se poate observa ca fetusul sughita.

Saptamana 20 – 23 de sarcina
Fetusul are acum in jur de 21 de centimetri lungime. Urechile functioneaza perfect si el poate inregistra sunete estompate din exterior. Buricele degetelor au acum amprente. Sexul copilului se poate distinge la o examinare cu ultrasunete.

Saptamana 24 - 27 de sarcina
Fetusul are acum in jur de 33 de centimetri lungime. Pleoapele unite se separa acum in pleoape superioare si inferioare, permitind copilului sa deschida si sa inchida ochii. Pielea este acoperita de un par extrem de fin si protejata de un strat de secretie avind consistenta cerii. Copilul inspira si expira lichidul amniotic prin plaminii deja formati.

Saptamana 28 - 31 de sarcina
Fetusul are acum in jur de 37 de centimetri lungime. Corpul a crescut ajungind din urma capul, care era destul de mare la inceput, iar acum copilul pare mult mai proportionat.

Saptamana 32 - 35 de sarcina
Copilul petrece majoritatea timpului dormind. Miscarile lui sint acum puternice si coordonate. Probabil ca deja s-a asezat in pozitia cu capul in jos, pregatit sa se nasca.

Saptamana 36, 37 de sarcina
Copilul masoara acum in jur de 46 de centimetri lungime. Probabil ca si-a cuibarit deja capul in pelvisul mamei, gata de a veni pe lume. Daca se naste acum, are toate sansele sa supravietuiasca. Plaminii se dezvolta rapid in saptaminile urmatoare.

Saptamana 38 de sarcina
Copilul are acum in jur de 51 de centimetri lungime si este gata de nastere. Se crede ca in aceasta perioada copilul incepe sa secrete hormonii care declanseaza inceputul travaliului.


Acest articol a fost citit de 4793 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole