close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Parodontoza

Parodontoza
Poate te intereaza si...

Parodontoza este o infectie care lezeaza si deterioreaza tesutul gingival si tesutul osos care sustin dintele. Toate bolile parodontale, inclusiv parodontoza sunt infectii care afecteaza parodontiul.

Parodontiul este de fapt tesutul de sustinere al dintelui. In parodontoza, tesutul osos si gingival se pierd progresiv. Microorganismele, cum ar fi bacteriile, adera la suprafata dintelui si incep sa se multiplice. In parodontoza si in bolile gingivale in general, sistemul imunitar al organismului reactioneaza si apare un raspuns inflamatoriu.

Daca parodontoza nu este tratata, aceasta va provoca pierderea dintilor si va creste riscul pentru accident vascular cerebral, infarct de miocard, sau alte probleme de sanatate. In cele mai multe cazuri, parodontoza apare din cauza placii bacteriene.
De cele mai multe ori, parodontoza poate fi prevenita. Parodontoza este in general cauzata de o igiena orala deficitara.

Care este diferenta dintre parodontoza si gingivita?

Gingivita reprezinta primul stadiu al bolilor parodontale, deci apare inainte sa apara parodontoza. De cele mai multe ori, gingivita inseamna inflamarea gingiilor, pe cand parodontoza inseamna atat inflamarea gingiilor cat si distrugerea tesutului si al osului. Initial, in cazul gingivitei, placa bacteriana se acumuleaza la nivelul suprafetei dentare si cauzeaza inflamarea si inrosirea gingiilor. Gingiile pot sangera in timpul periajului. Chiar daca gingiile sunt iritate, dintii nu devin slabiti. Gingivita este reversibila.

Gingivita lasata netratata poate duce la aparitia parodontozei. In parodontoza, tesutul gingival si cel osos incep sa se indeparteze de dinti si provoaca aparitia buzunarelor parodontale. Resturile de substante organice incep sa se acumuleze la nivelul spatiului dintre gingie si dinti si incep sa infecteze zona. Sistemul imunitar al pacientului ataca bacteria pe masura ce placa dentara ajunge sub linia gingivala. Tesutul conjunctiv si cel osos care sustin dintele incep sa se erodeze. Acest fenomen apare din cauza toxinelor produse de bacterii. Dintii incep sa se clatine in alveola dentara si pot sa cada.

Ca lucrurile sa fie simplificate, trebuie sa stiti ca gingivita este reversibila pe cand parodontoza produce leziuni ireversibile la nivelul structurilor de suport ale dintilor.


Acest articol a fost citit de 1429 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole