close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Parodontologia

Parodontologia
Poate te intereaza si...

Parodontologia este ramura medicinei dentare care se ocupa cu tratarea bolilor parodontale. Dentistul care practica parodontologia se numeste parodontolog. In Romania, parodontologia este o ramura destul de noua, rezidentiatul in parodontologie fiind introdus abia in 2009.

Prima consultatie la un medic parodontolog va fi una de evaluare. Parodontologul va va intreba despre istoricul dentar si medical. Daca aveti probleme medicale este esential sa le comunicati parodontologului. Exista o multime de afectiuni ale corpului care va pot afecta si cavitatea orala. Ar trebui sa faceti o lista cu toate medicamentele pe care le consumati. Unele medicamente va pot afecta gingiile.
Daca sunteti fumatori, dentistul va va ruga sa incercati sa renuntati la fumat. Acest lucru este deosebit de important daca veti fi supusi unei interventii chirurgicale. Fumatul creste riscul de aparitie al bolilor parodontale. Fumatul agraveaza boala parodontala o data ce ati contactat-o. Fumatul intarzie procesul de vindecare, ceea ce poate face ca tratamentele parodontale sa fie mai putin eficiente.

In cadrul primei consultatii, parodontologul va examina:

- capul, gatul si articulatia temporo mandibulara
- cavitatea bucala si gatul ( limba, amigdalele, obrajii, etc)
- dantura
- gingiile (examinarea parodontiului)

Parodontologul va efectua si radiografii ale dintilor. Se poate ca parodontologul sa doreasca sa va faca o radiografie panoramica, pentru a putea vedea intreaga dantura.
O data ce examinarea este incheiata, parodontologul va face un plan pentru a trata problemele gingivale. Planul difera in functie de parodontolog. Unii parodontologi prefera metoda chirurgicala, altii prefera metodele mai conservatoare, pentru care nu este necesara operatie.

Asigurati-va ca intelegeti motivele pentru care parodontologul recomanda o anumita forma de tratament. Este important sa va simtiti confortabil si sa fiti de acord cu planul care vi s-a propus.

Indiferent de tipul de tratament pe care il alegeti, va trebui sa urmati anumite indicatii. Va trebui sa revenit la parodontolog pentru examinari regulate. Aceste consultatii sunt foarte importante daca doriti sa va mentineti gura si gingia sanatoase. Tot ele previn inrautatirea bolii. Pentru cineva care sufera doar de gingivita, majoritatea parodontologilor vor recomanda doar doua controale pe an. Persoanele care au boli parodontale grave ar trebui sa efectuaze controale regulate, o data la trei luni.


Acest articol a fost citit de 1892 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole