close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Oreionul

Oreionul
Poate te intereaza si...

Oreionul este o infectie virala provocata de catre un virus. Oreionul este cunoscut si sub numele de parotidita epidemica sau infectie urliana. Oreionul se manifesta prin inflamatia glandelor parotide, principalele glande salivare. Oreionul a fost descris pentru prima data de catre Hipocrate, in urma cu 2000 de ani. Oreionul este o boala a copilariei.

Numele virusului: Paramixovirus

Tipul de virus : Virus ARN

Virusul intra in organism prin caile respiratorii superioare si se raspandeste in tot organismul prin intermediul sistemului limfatic. Virusul ajunge la glandele salivare si la alte glande si induce un raspuns inflamator si edeme (acumulari de fluid). Glandele salivare se inflameaza si cauzeaza durere.

In principal, calea de transmitere a virusului este aerogena, ceea ce inseamna ca o persoana care are oreion va transmite altei persoane boala prin aerul expirat si prin saliva. Virusul se poate transmite si prin intermediul suprafetelor contaminate. Oreionul este foarte contagios, mai ales in cazul persoanelor care au un sistem imunitar slabit si poate fi transmis in perioada de 6 zile care trece de la contaminare, perioada in care simptomele sunt inexistente. Persoanele care au oreion ar trebui sa stea izolate o perioada de 5 zile de la aparitia simptomelor.

Care sunt simptomele?

Simptomele apar la circa 16-18 zile de la contactul cu o persoana infectata. Dintre simptomele timpurii ale oreionului enumeram: febra, cefalee, oboseala si pierderea apetitului pentru circa 1 sau 2 zile. Simptomele clasice ale oreionului sunt: glande salivare dureroase, inflamate si sensibile la atingere (glandele parotide sunt localizate la nivelul obrajilor, sub linia maxilara). Aceste simptome date de glandele salivare apar de obicei la circa 30-40% din cazuri si dispar dupa circa 12 zile. Virusul poate ajunge si la alte tesuturi, generand anumite complicatii.

Complicatii:Oreionul poate genera complicatii, daca virusul ajunge la alte organe prin intermediul limfei si al torentului sanguin. Cu cat persoana bolnava de oreion este mai inaintata in varsta, cu atat complicatiile sunt mai mari. Cand virusul ajunge la alte tesuturi, acesta provoaca reactii inflamatorii. Dintre complicatii enumeram: inflamatii ale creierului (encefalita sau meningita), inflamatii ale testiculelor (orhita), pancreatita, inflamatii ale glandelor mamare (mastita), tiroida, miocardita si artrita. Dintre alte posibile complicatii enumeram: avort spontan, hipoacuzie permanenta sau chiar deces.


Acest articol a fost citit de 10239 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   


Comentarii (23)

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole