close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

O treime din români au trăit în localităţi fără medic dentist

O treime din români au trăit în localităţi fără medic dentist
Poate te intereaza si...

O treime dintre români s-au născut şi au copilărit în localităţi în care nu exista nici un cabinet stomatologic sau medic dentist, relevă un studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Potrivit acestuia, 31% dintre persoanele chestionate au spus că au locuit multă vreme în comunităţi în care accesul la un medic dentist era practic imposibil.
Totuşi, majoritatea covârşitoare a respondenţilor - 95% - spun că ar fi normal ca în fiecare oraş din ţară să existe măcar un cabinet stomatologic, iar 78% consideră necesară existenţa unui cabinet cu program de funcţionare non-stop.

''În ceea ce priveşte preţurile tratamentelor stomatologice şi ale protezelor, 74% dintre pacienţi le consideră mari sau foarte mari, în timp ce pentru 5% acest tip de tratament este inaccesibil din punctul de vedere al costului. În schimb, 4% dintre respondenţi apreciază că preţul tratamentelor nu este deloc ridicat'', se arată în studiu.

De asemenea, doar 16% dintre cei chestionaţi au declarat că au beneficiat de tratamente stomatologice compensate de CNAS, iar 52% spun că nu au auzit că acest tip de tratamente pot fi decontate de stat.

Studiul mai relevă că peste o jumătate dintre români apreciază că au o stare de sănătate dentară bună şi foarte bună (55%), dar 26% recunosc că au o stare de sănătate orală proastă şi foarte proastă.

''Gradul de utilizare a produselor şi soluţiilor de curăţare şi întreţinere a dinţilor şi cavităţii bucale este destul de scăzut. Doar 18% dintre respondenţi folosesc spray de gură, 32% utilizează duşul bucal, iar 41% îşi curăţă dinţii cu aţa dentară'', se arată în sondaj.

Studiul a fost realizat la solicitarea Colegiului Medicilor Dentişti din Cluj, scopul fiind acela de a afla care sunt comportamentele de igienă dentară ale românilor.
Cercetarea s-a desfăşurat pe un eşantion naţional de 1.200 de persoane, cu vârste de peste 18 ani şi cu domiciliul în mediul urban.
Principalele teme pe care s-a focalizat cercetarea au vizat comportamentul de utilizare a serviciilor stomatologice, percepţia faţă de medicii dentişti şi calitatea serviciilor stomatologice, accesul la serviciile stomatologice şi factori de limitare a accesului, gradul de informare cu privire la gratuităţile pe care le suportă statul cu privire la serviciile de stomatologie.
Sursa: www.agerpres.ro

Acest articol a fost citit de 919 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole