close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

O gura sanatoasa = Un corp sanatos

O gura sanatoasa = Un corp sanatos
Poate te intereaza si...

Exista un vechi proverb chinez care ne spune ca : „Un zambet iti mareste speranta de viata cu 10 ani”. Aceste cuvinte au fost scrise cu secole in urma, dar si in ziua de astazi ele sunt la fel de adevarate. In fiecare zi se descopera noi legaturi intre starea de sanatate a cavitatii bucale si starea de sanatate a organismului in general. Imaginati-va ca prin perierea dintilor in fiecare zi si prin folosirea atei dentare putem preveni un atac de cord. Nu s-a ajuns inca la acest stadiu, dar au fost descoperite legaturi intre afectiunile gingivale si bolile de inima, diabetul si complicatiile care pot aparea in timpul sarcinii. Si pe masura ce cercetarile inainteaza, devine din ce in ce mai evident ca un zambet sanatos chiar iti poate creste speranta de viata cu 10 ani.

Punctul de pornire pentru majoritatea acestor studii este ceea ce cercetatorii numesc biofilm. Biofilmul este acea substanta lipicioasa si incolora care se dezvolta pe suprafata dintilor si care este cunoscuta mai multa sub numele de placa dentara. Este o substanta destul de complexa care se acumuleaza in timp si care constituie un important factor pentru aparitia unor probleme gingivale. Daca este lasata netratata, placa dentara poate duce la aparitia unor probleme de sanatate mult mai serioase.

Afectiunile gingivale mai sunt cunoscute si sub numele de boli periodontale, in aceasta categorie de boli intrand si gingivita si parodontoza. Periodontal s-ar traduce literalmente „de jur imprejurul dintelui”. Pe masura ce boala avanseaza, ea reuseste sa se localizeze si mai bine in jurul dintelui infectat.
Stadiul de inceput al afectiunilor gingivale este reprezentat de gingivita. Gingivita apare atunci cand placa dentara acumulata incepe sa afecteze gingia, provocand inflamarea, inrosirea si sangerarea ei. Deoarece prezinta toate aceste simptome, gingivita se detecteaza usor de la un control dentar de rutina. Daca este diagnosticata si tratata la timp, gingivita este complet reversibila.

Daca gingivita nu este tratata, ea poate duce la parodontoza. Aceasta este o afectiune care apare atunci cand placa dentara ajunge sub gingie. Bacteriile asociate placii dentare produc toxine, toxine care duc la un proces inflamatoriu ulterior. In timp, acest proces inflamatoriu va deteriora osatura si tesutul conjunctiv care sustin dintele afectat, cauzand pierderea lui. O data ce parodontoza este instalata, este crucial ca procesul inflamator sa fie oprit din evolutie pentru a minimaliza consecintele.Acest articol a fost citit de 2912 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   


Comentarii (1)

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole