close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Necroza avasculara

Necroza avasculara
Poate te intereaza si...

Necroza avasculara mai este cunoscuta si sub numele de osteocondrita, necroza aseptica, necroza osoasa ischemica. Necroza avasculara este o afectiune care apare in momentul in care exista o intrerupere a fluxului de sange care cauzeaza moartea osului. Daca nu este oprita din evolutie, necroza avasculara duce la pierderea osului.
Cel mai adesea, necroza avasculara apare la nivelul jumatatii superioare a membrului inferior. De asemenea, necroza avasculara mai poate aparea la nivelul bratului, genunchiului, umarului sau gleznei.
Cine se imbolnaveste de necroza avasculara si ce anume o provoaca?
Circa 20 000 de persoane se imbolnavesc de necroza avasculara in fiecare an. Majoritatea acestor persoane au varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani. Pentru oamenii sanatosi, riscul de a face necroza avasculara este redus. Majoritatea cazurilor de necroza avasculara apar din cauza ca exista o leziune sau o alta afectiune. Dintre posibilele cauze de aparitie a necrozei avasculare, enumeram:
Dislocarea sau fracturarea femurului. Acest tip de leziune poate intrerupe fluxul de sange catre femur, ducand la necroza avasculara provocata de o trauma. Necroza avasculara poate aparea in circa 20% dintre cazurile de fractura de sold.
Consumul cronic de corticosteroizi. Circa 35% dintre cazurile de necroza avasculara sunt cauzate de catre consumul cronic de corticosteroizi. Desi nu se cunoaste motivul pentru care aceste substante duc la aparitia de necroza avasculara, se crede ca este din cauza ca substantele anuleaza capacitatea organismului de a descompune grasimile. Lipidele incep astfel sa se depune la nivelul peretilor vaselor de sange si sa le ingusteze. Astfel, volumul de sange care ajunge la tesutul osos este mult diminuat.
Consumul excesiv de alcool. La fel ca si in cazul corticosteroizilor, alcoolul face ca lipidele sa se acumuleze la nivelul peretilor vaselor de sange. Evident, volumul de sange care ajunge la tesutul osos este diminuat.
Cheagurile de sange, procesele inflamatorii si leziunile de la nivelul arterelor. Toate acestea pot bloca fluxul de sange catre tesutul osos si de asemenea pot diminua volumul de sange.
Dintre celalalte afectiuni care sunt asociate cu necroza avasculara, enumeram:
Boala Gaucher – o afectiune ereditara a metabolismului in cazul careia la nivelul organelor se acumuleaza cantitati destul de mari de acizi grasi.
Siclemia (Anemia cu celulele secera)
Pancreatita, inflamatia pancreasului
Infectia cu HIV/SIDA
Radioterapia sau chimioterapia
Boala de decompresie. Aceasta afectiune apare atunci cand corpul este expus subit la o diferenta de presiune, ceea ce duce la formarea de bule gazoase in sange.


Acest articol a fost citit de 2032 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole