close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Mucocelul

Mucocelul
Poate te intereaza si...

Mucocelul este o inflamatie care apare la nivelul cavitatii bucale. Mucocelul apare cand o glanda salivara este lezata sau blocata. Mucocelul are o incidenta de 1 la 500 de adulti.

La nivelul cavitatii bucale exista glande salivare. Acestea secreta saliva. Saliva este alcatuita din apa, mucus si enzime.
Saliva ajunge prin intermediul ductelor salivare in cavitatea bucala. Cateodata, unul dintre aceset ducte salivare este obturat. Saliva, in momentul in care ajunge la locul obturat, provoaca inflamarea ductului, adica apare mucocelul. Mucocelul apare mai frecvent la nivelul buzei inferioare. Mucocelul se poate localiza insa si in alte locuri din cavitatea bucala, cum ar fi la nivelul boltei palatine.
Daca mucocelul apare din cauza ca ductul glandei submandibulare este blocat, acesta poarta numele de ranula. Ranula este destul de mare si apare de obicei sublingual.

Simptomele

Majoritatea mucocelelor nu provoaca durere, dar ele pot fi destul de suparatoare. Exista posibilitatea ca mucocelul sa afecteze procesele de masticatie si de vorbire. Mucocelele superficiale se pot sparge. Ele elimina un lichid galben. Mucocele care sunt situate in profunzime pot dura mai mult.

Diagnosticul

Mucocelele se localizeaza de obicei la nivelul buzei inferioare sau sublingual. Unele mucocele sunt albastre. Dentistul va va intreba daca zona afectata a fost traumatizata, adica daca v-ati muscat limba sau v-ati lovit. Unele medicamente pot cauza ingrosarea salivei. Saliva ingrosata poate bloca ductele salivare si poate cauza aparitia mucocelului.
Mucocelul apare unde exista glande salivare.
Daca aveti o inflamatie de culoare albastra care arata ca un mucocel, dentistul va apasa pe ea pentru a vedea daca isi schimba culoarea (se albeste). Daca acest lucru se intampla, inseamna ca a inflamatia este un hemangiom.
Pentru a preveni aparitia mucocelului. Cel mai este sa incercati sa nu va muscati buza, deoarece mucocelul apare mai ales din cauza unei traume.

Tratamentul

De cele mai multe ori, mucocelul trece fara sa fie necesar un tratament. Daca unele mucocele sunt lasate netratate, acestea se pot cicatriza. Dentistul ar trebui sa examineze cu atentie orice proces inflamatoriu suspect de la nivelul cavitatii bucale.
Mucocelul este indepartat de cele mai multe ori printr-o metoda chirurgicala. Dentistul va folosi un bisturiu sau un laser pentru a indeparta mucocelul. Exista posibilitatea ca dupa indepartarea mucocelului, sa apara altul.
Unii dentisti folosesc corticosteroizi inainte de a incerca rezolvarea problemei chirurgical. Daca tratamentul functioneaza, s-ar putea sa nu mai aveti nevoie de chirurgie.


Acest articol a fost citit de 17700 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   


Comentarii (21)

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole