close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Malaria

Poate te intereaza si...

Malaria este o boala parazitara. Malaria este provocata de patru paraziti: Plasmodium malariae, Plasmodium vivax, Plasmodium falciparum si Plasmodium ovale

Malaria este provocata de un parazit care este transmis de la om la om prin intermediul muscaturii tantarului Anofel. O data ajuns in organismul uman, parazitul ajunge la ficat si intra in hepatocit, unde se maturizeaza. Parazitul ajunge apoi in sange si infecteaza globulele rosii

Parazitul se inmulteste apoi in interiorul eritrocitului si la circa 48 – 72 de ore, eritrcitele intra in apoptoza, parazitul fiind eliberat apoi in sange. Primele simptome apar dupa circa 10 zile, dar pot aparea si la patru saptamani dupa infectare. Simptomele se repeta apoi, intr-un ciclu de 48 de ore (apar din doua in doua zile).

Majoritatea simptomelor apar din cauza numarului mare de paraziti din sange, apoptoza eritrocitelor ducand la aparitia anemiei.
Malaria poate fi transmisa si congenital, de la mama la fat, precum si prin intermediul transfuziilor de sange. Parazitul care provoaca malaria nu rezista la temperaturi scazute, de aceea cazurile de malarie sunt foarte numeroase in tarile tropicale si subtropicale. Exista aproximativ 300 – 500 de milioane de cazuri de malarie in fiecare an. In fiecare an se inregistreaza mai mult de un milion de decesuri.

Malaria reprezinta la ora actuala un risc major pentru persoanele care calatoresc in tarile ce au o clima calda tot timpul anului.
In unele zone din lume, tantarii anofeli au devenit rezistenti la insecticide., iar parazitii au dezvoltat o anumita rezistenta la antibiotice. Astfel, epidemiile de malarie au devenit din ce in ce mai greu de controlat.

Malaria falciparum distruge o cantitate mai mare de eritrocite decat o fac celalalte forme de malarie. Malaria falciparum poate fi fatala in doar cateva ore de la aparitia simptomelor.
Dintre simptomele malariei enumeram: anemie, frisoane, coma, convulsii, febra, cefalee, icter, dureri musculare, greata, melena (scaun cu sange), hiperhidroza si stari de voma.

Examene si teste

In timpul examenului fizic, medicul poate observa o splenomegalie sau o hepatomegalie. In cazul in care se fac analize de sange, sunt necesare circa 6 pana la 12 ore ca frotiul sa fie pozitiv pentru malarie.


Acest articol a fost citit de 3415 vizitatori
« Inapoi
  • Malaria
  • Malaria
  • Malaria
  • Malaria
  • Malaria
  • Malaria
  • Malaria
  • Malaria
  • Malaria
Inainte »
Galerie Foto [9]
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole