close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Listerioza

Listerioza
Poate te intereaza si...

Listerioza este cauzata de o bacterie care se gaseste in principal in majoritatea produselor lactate neprocesate termic. In cazul persoanelor cu o stare de sanatate buna, listerioza se manifesta printr-o infectie usoara la stomac.

In cazul persoanelor imunosupresate, listerioza poate genera o infectie sanguina, si poate provoca decesul. Listerioaza este principalul motiv pentru care medicii recomanda evitarea produselor lactate in cazul femeilor insarcinate. In cazul lor, daca listerioza trece de bariera placentara, aceasta poate cauza o serie de probleme fatului.

Spre deosebire de alte bacterii, bacteria ce provoaca listerioza poate creste si atunci cand temperatura este sub limita de inghet.

Numele bacteriei: Listeria monocytogenes

Tipul de microb: Bacterie Gram pozitiva

Cum se raspandeste: Listeria se gaseste raspandita in natura, ea aflandu-se inclusiv la nivelul solului si in anumite vegetatii. Listeria este contactata usor de catre animalele erbivore, inclusiv de catre vaci, oi si gaini. Consumul de vegetale care nu sunt bine spalate si de produse lactate nepasteurizate poate provoca listerioza.

Cine prezinta riscul de a contacta aceasta boala? Listerioza cauzeaza o infectie usoara in cazul persoanelor sanatoase. Listerioza poate cauza infectie sistemica in cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit, ca: femeile insarcinate, oamenii care au HIV/SIDA, persoanele care iau steroizi pentru anumite inflamatii, persoanele care au cancer, diabet si afectiuni renale, precum si bebelusii.

Simptomele: stari febrile, dureri musculare, stari de greata si diaree

Diagnosticul: Se realizeaza cu ajutorul testelor de sange si al testelor efectuate pe LCR (lichid cefalo rahidian). Rareori, listerioza poate fi diagnosticata cu ajutorul materiilor fecale.Acest articol a fost citit de 2151 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole