close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Licopenul

Licopenul
Poate te intereaza si...

La ce e bun licopenul si unde il gasesti in natura. Prin anii 90, intr-o emisiune, la radio, se spunea ca, datorita unei descoperiri de ultima ora, in viitorul apropiat se va ajunge ca vinul rosu sa se vanda la farmacie, in sticle mici, precum siropul de tuse.

Se vorbea atunci, in acea emisiune, despre licopen, nou descoperit, un colorant rosu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant care se gaseste in fructele si legumele rosii.

Licopenul din fructele si legumele rosii are un rol esential in prevenirea si chiar tratarea multor afectiuni ale organismului cum ar fi cancerul de san, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii odata cu imbatranirea, cataracta, bolile cardiovasculare.

Cel mai ridicat nivel de licopen se gaseste in rosii, pepene rosu, ardei iuti rosii, grepfruit rosu, sfecla rosie, ridichi de luna, mere rosii, struguri rosii, piersici si caise.

Rosia se cultiva in mai toate gradinile de legume pentru ca este un aliment valoros, hranitor si cultivarea si ingrijirea pana la deplina maturitate sunt relativ usoare. Rosiile contin zaharuri, vitamina A si C, calciu si fier. Totodata, rosiile contin cea mai mare cantitate de licopen.

Pentru ca organismul sa beneficieze de licopen, substanta care ne poate proteja de multe boli si care este, in acelasi timp, si un antioxidant puternic, se recomanda ca rosiile sa fie consumate in combinatie cu grasimi, cel mai potrivit fiind uleiul de masline.

Salata de rosii cu ulei da masline este cea mai sanatoasa. Dar, ca sa mancam o salata de rosii sanatoasa, trebuie sa asteptam sa se coaca rosiile de gradina si asta se intampla spre toamna. Rosiile care se gasesc, din abundenta, in aceasta perioada, in piete si supermarketuri, au in compozitia lor doar apa si chimicalele care le-au ajutat sa creasca si sa se inroseasca si nu au calitati nutritive.

Mai bine acum mancam un mar rosu, cu tot cu coaja. Specialistii spun ca merele rosii sunt mult mai bogate in vitamine si antioxidanti decat merele cu coaja galbena sau verde.

Strugurele rosu contine, atat in fruct cat si in coaja, un antioxidant puternic in lupta pentru intarirea imunitatii.

Asa ca, in asteptarea zilelor cand vom putea cumpara rosii adevarate direct din gradina producatorului, un pahar de vin rosu pe zi este mai indicat si, cu masura mica, bine tinuta in frau, nu face rau nimanui.




Sursa: www.ziare.com

Acest articol a fost citit de 1755 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole