close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Jumatate dintre romani risca sa-si piarda dintii inainte de 45 de ani

Jumatate dintre romani risca sa-si piarda dintii inainte de 45 de ani
Poate te intereaza si...

Aproximativ 50 la suta dintre tinerii şi adulţii din România suferă de sensibilitate dentară, afecţiune care netratată poate duce la pierderea dinţilor. „Hiperestezia dentinară – aşa cum o numesc medicii – este o problemă de sănătate publică, reprezentând o afecţiune subdiagnosticată şi netratată corespunzător. De aceea, consultul preventiv este important, mai ales că această boală afectează jumătate din populaţia cuprinsă între 25 şi 45 de ani”, spune dr. Elena Marcu, medic specialist medicină dentară, în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias.

Potrivit medicilor, dinţii sensibili reprezintă o problemă importantă de sănătate, însă foarte puţin conştientizată. Sensibilitatea dentară se „traduce” printr-o durere scurtă şi ascuţită a dinţilor, în urma expunerii dentinei – substanţa din care este formată pulpa dintelui - la anumiţi stimuli: termici (rece, fierbinte), osmotici (dulce, acru), mecanici (atingere) sau chimici. „Durerea ascuţită, violentă, care reprezintă un simptom major al hiperesteziei dentare este determinată de expunerea dentinei ca urmare a pierderii smalţului sau retracţiei gingivale”, explică dr. Marcu de unde apare durerea.

Tartrul ne lasă fără dinţi

Stomatologii atenţionează că, în cazul în care nu se intervine pentru tratarea sensibilităţii dentare, în afara durerilor ascuţite, în timp există pericolul apariţiei unor boli mai grave, precum parodontita, afecţiune care duce la pierderea dinţilor. „Pacienţii ignoră la început senzaţia de «curent electric», care apare în urma ingerării unor alimente reci, dulci sau acre. Foarte mulţi nu ştiu că sensibilitatea dentară se agravează, ducând la pierderea vitalităţii dinţilor”, subliniază medicul stomatolog Elena Marcu.

Există o serie de cauze şi factori de risc care determină sensibilitatea dinţilor, precum caria dentară simplă şi cea profundă, tartrul, fractura şi abraziunile dentare, lucrările vechi ale dinţilor, pierderea smalţului dentar, periajul incorect. „Caria dentară profundă care devine complicată afectează organul pulpar al dintelui şi nervul, producând dureri în craniu sau ureche – cunoscutele nevralgii. Când acestea persistă 2-3 zile şi nu cedează la nici un calmant, se ajunge la o demenţă a dintelui - nişte dureri foarte puternice”, explică dr. Stela Nicolaescu, medic stomatolog la o clinică privată din Bucureşti. Un alt factor foarte important este frecvenţa tartrului. „Piatra sau tartrul trebuie îndepărtat de pe dinţi măcar o dată pe an, pentru a nu afecta structura smalţului. În caz contrar, putem avea probleme serioase, precum picarea dinţilor din gură”, avertizează dr. Nicolaescu.

Mărul sau pâinea pot fractura dinţii

O altă cauză o constituie fractura dentară, care poate apărea la simpla muşcare dintr-o coajă de pâine, un măr mai tare sau o gutuie. Specialistul spune că sensibilitatea dentară poate apărea şi la persoanele de peste 40-45 de ani, cu lucrări vechi ale dinţilor, din cauza deteriorării abraziunii smalţului.

Potrivit studiilor întreprinse, în Europa Centrală şi de Est, 40% din populaţie suferă de problema dinţilor sensibili. Medicii de specialitate recomandă persoanelor cu sensibilitate dentară să se adreseze stomatologului şi să se spele pe dinţi de cel puţin două ori pe zi. „Un periaj corect se face începând de la marginea gingiei spre marginea dintelui, dar cu mişcări verticale, şi nu orizontale, pentru a nu împinge resturile alimentare între dinţi”, ne sfătuieşte stomatologul Stela Nicolaescu. Medicul mai spune că foarte eficientă este şi aţa dentară, dacă o folosim cel puţin o dată la trei zile.

„Ea curăţă foarte bine spaţiile interdentale, acolo unde periuţa nu ajunge întotdeauna, şi dacă nu îndepărtăm acele resturi alimentare, pot apărea carii”, subliniază dr. Nicolaescu. În ceea ce priveşte apa de gură, specialiştii ne sfătuiesc să folosim una care nu conţine alcool. În plus, trebuie să fim atenţi şi la pasta şi periuţa de dinţi pe care le utilizăm. „Pastele de dinţi abrazive şi periuţele cu peri duri pot fi extrem de nocive, pentru că dacă se zgârie smalţul dinţilor se poate crea sau accentua problema dinţilor sensibili”, conchide dr. Elena Marcu.
Sursa: www.Gandul.ro

Acest articol a fost citit de 1569 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole