close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Hipertensiunea arteriala

Poate te intereaza si...

Ce este hipertensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala reprezinta presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui vascular (in special asupra tunicii interne numita endoteliu) in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii. Este normal ca tensiunea sa creasca si sa coboare pe parcursul unei zile, dar daca aceasta ramane crescuta, inseamna ca suferiti de o tensiune arteriala crescuta. Un alt nume pentru aceasta afectiune este cel de hipertensiune arteriala.
Atunci cand tensiunea este crescuta, aceasta incepe sa afecteze vasele de sange, cordul si aparatul renal. Acest lucru poate cauza infarcturi de miocard, AVC (accident vascular cerebral) si alte tipuri de afectiuni. Hipertensiunea arteriala mai este numita si „asasinul din umbra” deoarece simptomatologia pe care aceasta o prezinta nu este direct proportionala cu afectiunile pe care le creeaza.
Tensiunea arteriala are doua componente: tensiunea sistolica si tensiunea diastolica.
Tensiunea sistolica reprezinta presiunea exercitata de catre sange asupra peretilor vasculari atunci cand inima se contracta (in sistola). Valorile sale normale sunt intre 100 si 130 mm/Hg (coloana de mercur)
Tensiunea diastolica reprezinta presiunea exercitata de catre sange asupra peretilor vasculari atunci cand inima intra in faza de relaxare dintre doua contractii (in diastola) . In aceasta faza se realizeaza umplerea cu sange a cordului. Valorile sale normale sunt sub 85 mm/Hg.
Hipertensiunea arteriala apare atunci cand avem o tensiune 140/90 mm/Hg sau mai mare. Adultii ar trebui sa aiba o tensiune egala sau mai mica de 120/80 mm/Hg. Foarte multi oameni se incadreaza intre aceste valori, ei facand parte din categoria persoanelor prehipertensive. Aceasta categorie de oameni ar trebui sa inceapa sa-si schimbe stilul de viata pentru a preveni o viitoare problema de hipertensiune.
Aproximativ 1 din 3 adulti din America sufera de hipertensiune arteriala

Care sunt cauzele hipertensiunii arteriale?

In cele mai multe cauze, medicii nu pot indica cu exactitate care este cauza. Dar exista anumiti factori care sunt recunoscuti pentru faptul ca pot provoca hipertensiune. Printre acesti factori se numara: consumul excesiv de alcool, obezitatea, consumul excesiv de sare, imbatranirea, precum si existenta unor cazuri de hipertensiune in familie.
Tensiunea dumneavoastra poate creste de asemenea daca nu sunteti o persoana foarte activa, nu aveti o alimentatie destul de bogata in potasiu si calciu, sau suferiti de o afectiune numita rezistenta la insulina.


Acest articol a fost citit de 1952 vizitatori
  • Hipertensiunea arteriala
Galerie Foto [1]
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole