close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Hiperestezia si Hipersensibilitatea dentara

Hiperestezia si Hipersensibilitatea dentara
Poate te intereaza si...

Sunt doua entitati clinice care au o manifestare clinica aproximativ la fel, dar cu diferentieri clare si o etiologie diferita; chiar si pacientii le percep ca fiind doua fenomene distincte. Ele sunt dominate de durere – durerea dentinara.
Hiperestezia retractiei gingivale ce denudeaza coletul dintilor dupa o interventie dentinara, apare ca urmare a unor modificari in zonele in care dentina nu este acoperita de smalt sau cement.
Pentru ca hiperestezia dentinara sa apara este nevoie de existenta unor factori locali, reprezentati de placa dentara bacteriana cu o durata de cel putin cateva zile, de resturi alimentare care sa favorizeze fermentatia acida, de pH-ul acid care este responsabil de starea nevritica din aceasta zona.
Ea nu apare doar la colet, ci si intr-o cavitate preparata si obturata provizoriu si pentru a carei obturatie definitiva pacientul nu s-a prezentat la cabinetul stomatologic. In acest caz, obturatia definitiva s-a deteriorat – nu mai este corect adaptata, pe suprafata sa retentioneaza resturi alimentare in fermentatie – pH acid, iar la periferia cavitatii apar fenomene de hiperestezie dentinara. In aceasta situatie, ea poate coexista cu hipersensibilitatea dentinara existenta pe fundul cavitatii.
La colet putem intalni hipersensibilitate fara hiperestezie atunci cand pacientul are o igiena bucala corespunzatoare, care nu permite acumularea placii bacteriene.
Hipersensibilitatea dentinara apare in situatia in care straturile protectoare ale dentonei (smaltul si cementul) dispar in mod brusc si organul pulpar nu are timp sa se adapteze acestei situatii. Dentina vine in contact direct, brutal cu mediul bucal si cu diversi stimuli (excitanti) fizici, chimici, mecanici, care apar in mod normal in masticatie.
Ca simptomatologie, se manifesta prin durere: provocata; de intensitate mica-medie; localizata; dispare de regula dupa indepartarea excitantului care a provocat-o; este o durere reproductibila atunci cand se intervine cu stimuli fizici, chimici.
Cele mai comune cauze ale acestui fenomen sunt: presiunea exagerata in timpul periajului dentar; in timp, tesutul gingival se retrage si apare denudarea gingiei; igiena orala slaba ce determina aparitia placii bacteriene si a tartrului si apoi denudarea radiculara.
Cheia prevenirii sensibilitatii dentinare este aceea de a preveni retractia gingivala, prin periaj corect timp de 2-3 minute dupa mese.
Sursa: www.clinicistomatologice.ro

Acest articol a fost citit de 2508 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole