close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Herpes

Herpes
Poate te intereaza si...

Herpes

Pentru virusul herpetic, care provoaca dureroasele vezicule cu lichid, specialiştii nu au gasit nici pâna astazi un tratament. Odata contractat, virusul ramâne în organism pentru toata viaţa, iar herpesul apare ori de câte ori sistemul nostru imunitar este slabit. Exista opt tipuri de virus herpes simplex (VHS), dar dintre acestea, doua sunt mai comune: VHS 1 şi VHS 2. Virusul de tip 2 infecteaza regiunea genitala, apare în general la adulţi şi se transmite prin contact sexual sau în timpul naşterii de la mama infectata la nou-nascut. Infecţia cu virusul de tip 1 este cea mai raspândita în lume şi afecteaza zona din jurul gurii, din jurul nasului, dar poate aparea chiar şi pe pleoape, obraji, nas. Se transmite prin contact direct cu leziunile herpetice sau prin saliva purtatorilor sanatoşi.

Debutul
“De obicei, primul contact cu virusul herpetic, numit primoinfecţie, se produce în primii ani de viaţa, între 6 luni şi 5 ani, când copilul pierde anticorpii materni.
La aceste vârste apar şi leziunile cutanate specifice. Apoi, virusul ajunge în ganglionii corespunzatori teritoriului afectat, unde staţioneaza în stare latenta. Când imunitatea organismului este scazuta, din cauza unor factori precum stresul, oboseala cronica, raceala, virusul reinfecteaza pielea şi apar aşa-numitele recidive”, explica dr Hatami Afshin, medic specialist dermatolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţa Elias. La primul contact cu virusul, copilul poate face febra, poate avea dureri de cap şi stare generala alterata. Înghiţitul şi mestecatul sunt dureroase şi foarte dificile. Local, apar buchete de vezicule, iar ganglionii sunt dureroşi. Dupa prima infecţie, herpesul persista de la una la trei saptamâni. Febra se poate menţine ridicata trei-cinci zile, apoi începe sa scada. Recidivele au o durata mai scurta decât prima infecţie, de regula trei-patru zile, şi nu au simptome asociate.

Antiviral
Tratamentul uzual al herpesului este aciclovirul, o substanţa care poate fi administrata local, sub forma de unguent, sau pe cale orala, sub forma de pastile. Acest tratament reduce durata şi intensitatea simptomelor neplacute, dar nu distruge virusurile latente, infecţia herpetica fiind recidivanta şi pâna în prezent incurabila. “Apariţia veziculelor dureroase pe buze ar putea fi prevenita daca tratamentul s-ar administra într-un stadiu incipient, când pacientul are o senzaţie de arsura, durere, mâncarime şi usturime”, ne spune dr Hatami Afshin.


LEACURI BĂBEŞTI. Pasta de dinţi, oţet, scrum de ţigara, lingura de lemn încinsa, ness, frunze de varza... Sunt doar câteva dintre soluţiile la care recurg cei cu erupţii herpetice, care deseori încearca sa trateze singuri aceasta infecţie. Acestea sunt doar “leacuri babeşti” şi medicii dermatologi le resping categoric. De asemenea, nu aplicaţi pe leziuni nici alcool, pentru ca infecţia nu este bacteriana şi nu avem ce dezinfecta.


Acest articol a fost citit de 2081 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole