close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Hernie de disc

Hernie de disc
Poate te intereaza si...

Hernie de disc - Tratamente Hernie de disc

Termenul de hernie de disc este folosit pentru a numi o afectiune a coloanei vertebrale in care dinscul intervertebral apasa canalul spinal. Aveti toate informatile despre hernie de disc in aceasta pagina.

Hernie de disc - Definitie. Hernia de disc este o afectiune prin care o parte din discul intervertebral apasa elementele anatomice din canalul spinal (radacinile nervoase si maduva spinarii). Se intampla atunci cand inelul fibros care mentine discul pe loc se rupe, permitand nucleului central sa alunece in afara. Rezultatul este hernierea nucleului pulpos in canalul spinal.

Protruzia discala este o alunecare unilaterala a discului spre canalul spinal si radacina nervoasa, cauzand durere, amorteala si slabiciune musculara pe acea radacina nervoasa pe care o afecteaza. Durerea este prezenta in mod constant si este localizata in stransa relatie cu discul intervertebral herniat.

Hernia de disc cervicala

In cazul herniei lombare, durerea este numita si sciatica, ea se extinde din spate spre coapsa pe portiunea poste­rioara, pana la nivelul gambei si piciorului, uneori numai unilateral.

Hernia de disc cervicala este cel mai adesea o afectiune degenerativa care afecteaza in principal discul intervertebral, dar si ligamentele vertebrale. Poate fi asociata cu prezenta osteofitelor (ciocuri) ce comprima radacinile nervoase si maduva cervicala.

Semnele clinice sunt reprezentate de durere cervicala cu iradiere in omoplat, umar si brat.

Durerea se accentueaza progresiv, initial la efort, apoi permanent, cu exacerbari nocturne. Examinarea coloanei verte­brale arata scaderea amplitudinii lordozei lombare, scaderea gradului de mobilitate din cauza musculaturii con­tractate.

Testarea grupelor musculare izolate poate arata deficit motor. Reflexele rotuliene si achiliene pot fi modificate. Diagnosticul de certitudine se pune prin examinarea cu rezonanta magnetica (IRM), ce arata in detaliu gradul de suferinta al maduvei cervicale ca urmare a compresiunii exercitate de leziune.

Cand aceasta nu este disponibila, se poate efectua examen computer-tomograf (CT) lombar sau mielografie - CT. De altfel, modificarile osoase sunt cel mai bine puse in evidenta prin tomografie computerizata a coloanei cervicale.

Tratament conservator & terapie manuala

Tratamentul initial presupune administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene si repaus la pat. In faze incipiente, hernia de disc cervicala poate beneficia de tratament conservator, medicamentos, fizioterapic.

Uneori, repausul cu guler poate ameliora temporar simptomele. O parte din medici prescriu tratament fizioterapeutic, tractiuni musculare, aplicatii de ultrasunete, stimulare musculara pentru combaterea contracturilor, precum si gimnastica medicala pentru intarirea musculaturii spatelui si a abdomenului.


Acest articol a fost citit de 3386 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole