close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Hemisectia

Hemisectia
Poate te intereaza si...

Hemisectia este o procedura dentara prin care se indeparteaza radacina unui dinte pluriradicular. Dupa ce s-a realizat hemisectia, raman doua jumatati ale aceluiasi dinte, care au fiecare cate o radacina si jumatate din coroana dentara. Hemisectia inseamna de fapt dividerea in doua jumatati. Hemisectia este realizata in general de catre un dentist, un chirurg oro maxilo facial sau un specialist in endodontie.

Nu toti dintii au doua radacini. Unii dinti au o singura radacina. Molarii de pe arcada superioara au trei radacini. Hemisectia nu se poate realiza in cazul acestor molari. Dentistul poate extrage una sau doua radacini si poate lasa coroana intacta. Astfel se realizeaza rezectia radacinilor.

De ce se face hemisectia?

Hemisectia se face atunci cand o carie sau un proces de retractie osoasa datorat bolii parodontale ajunge in spatiul interradicular. Acest spatiu se cheama spatiu de bifurcatie interradicular. Acest spatiu este foarte greu de curatat, dentistului fiindu-i destul de greu sa ajunga la tesutul osos infectat. Prin hemisectie se obtine accesul la aceasta zona, dentistul putand-o trata.

O data ce s-a facut hemisectia, dentistul va evalua fiecare radacina si va decide care poate fi salvata. Indiferent de partea care va fi salvata, aceasta va avea nevoie de amplasarea unei coroane dentare pentru restaurare.

In cazul unor dinti, daca se observa afectarea coroanelor dentare naturale de catre carii, vor fi necesare amplasarea unor coroane artificiale. Exista unele cazuri, in care dentistul va decide ca una sau ambele radacini sunt mult prea infectate pentru a putea fi salvate. Daca in urma hemisectiei va ramane doar o radacina dentara, structura dintelui va trebui refacuta cu ajutorul unei coroane dentare.

Hemisectia nu mai este o procedura atat de des intalnita in ziua de astazi. In unele cazuri, pot aparea semne de regenerare osoasa (aparitia unui tesut osos nou) in zona de bifurcatie interradiculara. In unele cazuri, oamenii aleg extragerea dintelui. Imediat dupa ce tesutul osos creste si umple zonele unde se aflau radacinile, se poate realiza implantul dentar. Tipul de tratament este ales in functie de gradul de cariere dentara, de cantitatea de tesut osos pierduta si in functie daca amplasarea coroanei dentare a fost realizata cu succes. Vorbiti cu dentistul dumneavoastra despre optiunile pe care le aveti.Acest articol a fost citit de 2429 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole