close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Glosita migratorie benigna

Glosita migratorie benigna
Poate te intereaza si...

Glosita migratorie benigna este cunoscuta si sub numele de limba geografica sau eritem migrator. Limba geografica are o incidenta de 2 cazuri la 100 de oameni. Nu se cunosc cauzele pentru care apare glosita migratorie benigna.

Glosita migratorie benigna se manifesta prin aparitia unor zone de pigmentare rosii la nivelul limbii , zone care sunt inconjurate de obicei de o margine alba. In acest tip de glosita, zona rosie are aspectul unei harti geografice. De aceea, aceasta afectiune mai poarta numele de limba geografica.

Acest tip de glosita poarta numele de migratorie deoarece apare si dispare de pe anumite zone ale limbii. Din cauza glositei migratorii, se pot pierde anumite papile de la nivelul limbii. Glosita migratorie benigna poate aparea, in cazuri foarte rare, si la nivelul altor suprafete ale cavitatii bucale, cum ar fi la nivelul obrajilor.

Simptomele

Dintre simptomele asociate cu aceasta afectiune enumeram: anumite pete cu o suprafata neteda la nivelul limbii si schimbari de culoare ale limbii. Majoritatea oamenilor nu prezinta alte simptome decat cele prezentate mai sus. Alte persoane pot simti o anumita sensibilitate la nivelul limbii, mai ales atunci cand consuma alcool sau alimente foarte picante. Alte persoane pot avea senzatia de arsura la nivelul limbii (glosodinia).

Diagnosticul

Dentistul va examina zonele de pigmentatie si va va intreba despre istoricul medical si dentar. In functie de examinare si de istoric, dentistul va poate pune diagnosticul de limba geografica. Se poate sa fie necesara si o biopsie.
Glosita migratorie benigna poate dura luni sau ani de zile.
Nu exista nici o metoda prin care sa se poata realiza profilaxia glositei migratorii benigne.

Tratamentul

Limba geografica nu trebuie tratata neaparat. Durerea poate fi ameliorata cu ajutorul unui anestezic sau a unei creme pe baza de steroizi. In unele cazuri, dentistul poate prescrie un tratament antifungic.
Daca observati anumite zone rosii la nivelul limbii, ar fi cazul sa le verificati regulat. Daca aceste zone nu dispar in decursul a doua saptamani dupa observarea lor, este necesar sa apelati la ajutorul unui dentist.


Acest articol a fost citit de 10253 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole