close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Ghid de igiena orala pentru femeile insarcinate

Ghid de igiena orala pentru femeile insarcinate
Poate te intereaza si...

De ce este sanatatea orala atat de importanta in timpul sarcinii? Mamele cu afectiuni ale gingiilor au o sansa mai mare sa nasca prematur sau sa sufere de o o complicatie in timpul sarcinii care poate influenta greutatea copilului la nastere.

Gingivita cauzata de sarcina este o forma de afectiune gingivala care apare la majoritatea femeilor insarcinate si se datoreaza unei schimbari a nivelului hormonal. Atunci cand este tinuta sub control, gingivita cauzata de sarcina se vindeca la scurt timp dupa nasterea copilului, dar ar trebui totusi monitorizata periodic de un dentist in timpul sarcinii, pentru a preveni transformarea acestui tip de gingivita in parodontoza.

Parodontoza este o afectiune grava a gingiilor, afectiune care este ireversibila si care se pare ca are legatura cu nasterile premature. Femeile insarcinate care sufera de parodontoza au mai multe sanse sa intre in travaliu prematur. Prostaglandina, o componenta chimica care se gaseste in bacteriile din cavitatea bucala, poate fi si ea responsabila de inducerea travaliului. In cavitatea bucala a femeilor care sufera de probleme grave de parodontoza, s-au gasit cantitati mari de prostaglandine.

Ce putem face pentru a nu avea probleme dentare in timpul sarcinii?

- Educare in privinta sanatatii orale - Consilierea si interventia rapida din partea medicilor, asistentelor, stomatologilor. Acestia ii pot acorda femeii insarcinate mijloacele si materialele necesare pentru a putea intelege mai bine importanta igienei orale in timpul sarcinii.
- Igiena orala - Este esentiala indepartarea placii bacteriene, mai ales ca cercetatorii au descoperit ca exista o legatura intre aceasta si nasterile prematura, sau o greutate mica a copilului la nastere. Folosirea metodelor corecte de periaj si folosirea atei dentare pot duce la marirea cantitatii de placa eliminata de pe dinti si gingii.
- Fluorul - Se recomanda folosirea unei paste de dinti pe baza de fluor de catre persoanele cu o varsta mai mare de 6 ani. Cercetatorii recomanda folosirea pastei de dinti pe baza de fluor si in timpul sarcinii si a unei apa de gura pe baza de fluor, fara alcool, pentru a reduce cantitatea de placa din cavitatea bucala.
- Alimentatia - Educarea femeilor insarcinate cu privire la o dieta echilibrata si sanatoasa poate duce la o cantitate mai mica de zaharuri ingerate, si, prin urmare, poate in timp sa reduca aparitia placii dentare.
- Tratarea cariilor existente - Femeile insarcinate sunt incurajate sa-si trateze cariile dentare chiar si in timpul sarcinii. Expertii considera ca acestea nu se supun nicunui risc. Tratarea dintilor cariati duce la eliminarea bacteriilor care au provocat aceste carii.
- Transmiterea bacteriilor - Femeile insarcinate sunt incurajate sa nu imparta alimente cu alte persoane deoarece astfel previn raspandirea bacteriilor care ar putea provoca cariile dentare.
- Folosirea gumei cu xylitol - Femeile insarcinate sunt incurajate sa consume guma cu xylitol ( de circa patru ori pe zi), deoarece cercetatorii au ajuns la concluzia ca acest comportament scade riscul aparitiei cariilor la copii.

Vorbeste cu dentistul tau

Daca sunteti insarcinate sau doriti sa ramaneti insarcinate, discutati despre grijile pe care le aveti cu dentistul dumneavoastra. Femeile care doresc sa ramana insarcinate este de preferat sa discute acest aspect cu dentistul, deoarece tratarea problemelor gingivale in timpul sarcinii nu reduce riscul de nastere prematura. In ciuda acestui lucru, expertii ne recomanda sa continuam cu tratarea afectiunilor dentare in timpul sarcinii.


Acest articol a fost citit de 2096 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole