close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Fobia – Diagnostic si Tratament

Fobia – Diagnostic si Tratament
Poate te intereaza si...

Fobia este definita ca o frica intensa si irationala de un obiect sau o situatie care in realitate nu prezinta motive de teama. La prima vedere, fobia poate fi asemanatoare cu frica. Ceea ce diferentiaza fobia de frica este gradul in care persoana in cauza se lasa afectata

Fobia poate fi diagnosticata de un psihiatru conform unor criterii de diagnostic. Criteriile dupa care se face diagnosticul variaza in functie de tipurile de fobie, chiar daca exista asemanari intre aceste tipuri.
Pentru ca fobia sa poata fi diagnosticata, pacientul in cauza trebuie sa intre zilnic in contact cu situatia care provoaca fobia. De exemplu, o frica puternica de serpi nu este neaparat fobie, daca persoana care manifesta aceasta frica nu intra in contact zilnic cu un sarpe. De exemplu, o persoana care locuieste intr-o metropola nu poate spune ca are fobie de serpi, poate in schimb sa spuna ca ii este frica de serpi. Totusi frica de serpi poate fi diagnosticata ca fobie in cazul fermierilor care locuiesc in zona rurala si unde probabilitatea ca acestia sa se intalneasca in fiecare zi cu un sarpe este destul de crescuta.

Pentru ca diagnosticul de fobie sa poata fi pus, simptomele trebuie sa nu poata fi asociate cu o alta afectiune;
Exista numeroase afectiuni generate de anxietate, cum ar fi anxietatea generalizata, atacurile de panica, stresul post traumatic, care pot genera reactii tip fobie la anumite situatii.

Fobia - Tratament

Cele doua tratamente acceptate la ora actuala pentru fobie sunt tratamentul medicamentos si terapia. Majoritatea doctorilor prefera ca mai intai sa incerce terapia si sa apeleze la ajutorul medicamentos doar daca este nevoie.

Terapia

Una dintre cele mai utilizate forme de terapie pentru fobie, este terapia cognitiv comportamentala. In cadrul acestei terapii, medicul lucreaza alaturi de pacient, punandu-l in contact direct cu situatia care genereaza fobia. El incearca astfel sa schimbe gandurile care apar in mod automat.
Terapia prin expunere este o forma de terapie cognitiv comportamentala care a obtinut rezultate destul de bune in tratamentul fobiei. O forma foarte populara de terapie prin expunere, este terapia cunoscuta sub numele de desensibilizare sistematica. In cadrul acestei forme de terapie, pacientul este expus gradat la obiectul sau situatia care ii provoaca fobia. Astfel el invata sa faca fata, putin cate putin, senzatiilor pe care i le provoaca confruntarea cu obiectul sau situatia respectiva.


Acest articol a fost citit de 2300 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole