close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Febra tifoida

Febra tifoida
Poate te intereaza si...

Febra tifoida este o boala infectioasa specifica omului. Agentul etiologic pentru febra tifoida este o bacterie. Daca este lasata netratata, febra tifoida poate cauza decesul persoanei infectate.

Numele bacteriei: Salmonella typhi

Tipul de microb: bacterie gram negativa

Cum se raspandeste: Febra tifoida se poate transmite de la persoana la persoana. Febra tifoida poate fi transmisa si de purtatori, adica de persoanele care au avut febra tifoida, s-au vindecat, dar inca au Salmonella typhi in organism. Infectia se produce prin consumul de alimente sau bauturi contaminate cu Salmonella typhi, inclusiv prin intermediul apei folosite la spalarea alimentelor.

Cine prezinta riscul de contagiere: Febra tifoida este o afectiune mai des intalnita in tarile in curs de dezvolatare, mai ales tarile din Asia, Africa si America de Sud. In America apar circa 400 de cazuri de febra tifoida, majoritatea dintre ele fiind intalnite in cazul persoanelor care obisnuiesc sa calatoreasca des. In tarile in curs de dezvoltare apar circa 21.5 milioane de cazuri de febra tifoida in fiecare an.

Simptomele: Febra foarte mare, durere abdominala, cefalee si pierderea apetitului.
Diagnosticul: Diagnosticul se face dupa ce probele de sange sau de materie fecala sunt lasate sa cresca pe medii de cultura specifice. Se poate face aspiratie de maduva osoasa, dar aceasta este o procedura mult mai invaziva.

Prognoza: In urma tratamentului cu antibiotice, simptomele incep sa se amelioreze dupa circa 2 sau 3 zile, prognoza fiind in general buna. In lipsa tratamentului, starea febrila poate tine saptamani sau luni, febra tifoida fiind fatala in circa 20% dintre cei care nu se trateaza.


Acest articol a fost citit de 3102 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole