close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Dintii avulsati

Dintii avulsati
Poate te intereaza si...

Dintii avulsati sunt dintii care au iesit din alveola dentara. Dintii avulsati constituie una dintre cele mai grave urgente dentare cand vine vorba de dantura permanenta. Totusi, dintii avulsati pot fi salvati. Daca actionati rapid, exista sanse ca dintii avulsati sa fie salvati.

Ce puteti sa faceti

Atunci cand dintii sunt avulsati (iesiti din alveola dentara din cauza unui factor extern, cum ar fi o trauma), sunt lezati si nervii dar si vasele de sange si tesutul conjunctiv de sustinere. Nu se pot repara nervii si vasele de sange. De aceea, toti dintii avulsati vor avea nevoie de un tratament de canal radicular. Totusi, tesutul osos se poate reatasa de radacina dentara in momentul in care dintele este pus la locul lui in alveola dentara.
Sansele ca dintii avulsati sa fie salvati sunt mai mari in cazul copiilor decat in cazul adultilor. Doar dintii permanenti ar trebui reimplantati.

Este important ca dupa ce dintele a iesit din alveola dentara sa va sunati imediat dentistul. De asemenea este important sa incercati sa nu distrugeti dintele si mai mult.

- aveti grija cum manuiti dintele. Incercati sa nu atingeti radacina dintelui (partea dintelui care se afla sub linia gingivala). Radacina dentara poate fi distrusa cu usurinta.
- daca dintele este murdar (l-ati scapat pe jos, de exmplu), apucati dintele de coroana dentara si clatiti-l cu lapte. Daca nu aveti lapte, clatiti-l cu apa. Nu-l stergeti cu tricoul, carpa sau alt material. Riscati sa deteriorati dintele
- pastrati dintele intr-un mediu umed. Lasati-l sa stea intr-un pahar cu lapte. Daca nu puteti s afaceti asta, asezati-va dintele in gura, in spatiul dintre gingii si mucoasa obrazului. S-ar putea ca un copil sa nu poata sa tina dintele in gura fara sa-l inghita. Puneti copilul sa scuipe intr-o ceasca si lasati dintele in saliva. Daca nu aveti nici o alta metoda la indemana, puneti dintele intr-un pahar cu apa. Cel mai important lucru este ca dintele sa stea intr-un mediu umed.
- incercati sa puneti dintele la loc in alveola dentara. In cele mai multe cazuri, dintele va intra imediat. Asigurati-va ca l – ati pus in pozitia in care trebuie. Nu incercati sa fortati dintele sa intre in alveola. Daca nu reusiti sa-l asezati la locul lui fara sa exercitati presiune, atunci pastrati dintele intr-un mediu umed (lapte, apa sau saliva) si mergeti la dentist cat de repede puteti.
Daca dintele este intact, este bine sa incercati sa-l salvati.


Acest articol a fost citit de 2190 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole