close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Din ce cauza apare caria dentara?

Din ce cauza apare caria dentara?
Poate te intereaza si...

Caria dentara este a doua cea mai intalnita afectiune in America. Raceala este pe primul loc. Caria dentara este o afectiune care se instaleaza foarte usor daca nu este respectata igiena orala. Organele de la nivelul cavitatii bucale sunt printre cele mai expuse mediului inconjurator. De aceea, probabilitatea de aparitie a germenilor patogeni si a bacteriilor este ridicata.

Caria dentara este o afectiune din cadrul medicinei dentare care este cauzata de acizi. In momentul in care bacteriile de la nivelul dintilor proceseaza alimentele, se produce acid, care produce la randul sau caria dentara. Acidul determina aparitia cariei dentare deoarece erodeaza smaltul dintilor. Daca nu este tratata, caria dentara poate afecta intreaga structura a dintelui si poate cauza inflamatie si infectare. Frecventa de aparitie a cariei dentare este destul de ridicata. Totusi, daca dintii sunt ingrijiti in mod corespunzator de catre un dentist, caria dentara este reversibila. Principala cauza pentru aparitia cariei dentare este igiena orala neadecvata.

Este absolut necesar ca o persoana sa se spele de cel putin doua ori pe dinti, o data dimineata si o data seara inainte de culcare. Periajul regulat este foarte important pentru neutralizarea acizilor de la nivelul cariei. Desi un mare procent din resturile alimentare este indepartat prin simpla clatire a gurii cu apa, resturile alimentare lipicioase nu pot fi indepartate decat prin intermediul igienei orale. Substantele ca toffee, caramel si sirop sunt foarte daunatoare daca raman pe suprafata dintilor mai mult de o ora. Incercati sa va periati de fiecare data intr-un interval de 20 de minute de la consumarea unor alimente lipicioase.

Prin periaj, indepartati circa 65% dintre resturile alimentare de la nivelul dintilor. Cu ajutorul atei dentare, puteti indeparta celalalt 35 de procente. Periuta dentara nu poate curata decat suprafetele expuse ale dintilor. Spatiile interdentare reprezinta mediul ideal pentru cresterea si proliferarea bacteriana. Ata dentara curata aceste spatii interdentare si ajuta la dislocarea unor resturi alimentare, cum ar fi fibrele de carne.
Mancarea de tip junk food este cea mai daunatoare dintre toate. Bomboanele si produsele de patiserie contin zaharuri foarte solubile care sunt digerate imediat de bacterii. In urma digestiei apar acizii, care ataca smaltul dintilor
Primele semne caracteristice cariilor dentare sunt niste pete albe care apar pe suprafata dintilor. Petele albe apar din cauza acizilor care erodeaza mineralele de la nivelul smaltului. Acest proces este cunoscut sub numele de demineralizare. In acest stadiu, caria dentara are caracter reversibil iar petele pot disparea cu ajutorul tratamentului cu fluor. Este recomandat ca fluorizarea sa se faca de catre un dentist.

Daca aceasta afectiune nu este tratata, acidul poate eroda tot smaltul. Astfel, caria dentara poate ajunge la nivelul dentinei. Dentina se afla imediat sub smaltul dintilor. O data ce caria dentara ajunge la radacina, aceasta nu mai poate fi tratata in mod natural.
Dentistul poate alege sa amplaseze o plomba pentru a impiedica caria dentara sa ajunga la pulpa dentara. Pulpa dentara contine pachetul vasculor nervos si prezinta o sensibilitate crescuta. Caria localizata la nivelul pulpei poate provoca o durere insuportabila. In cazul acestor pacienti se necesita un tratament stomatologic urgent.
Expunerea pulpei creste riscul de aparitie al infectiilor bacteriene. Aceste infectii cauzeaza abcess sau fistule la nivelul gingiilor.


Acest articol a fost citit de 1462 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole