close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Diabet

Diabet
Poate te intereaza si...


Diabetul zaharat este o boala caracterizata printr-o insuficienţa relativa sau totala de insulina (hormon secretat de pancreas), ceea ce face ca glucoza din pâine, fainoase, dulciuri şi alte alimente sa nu poata fi arsa în ţesuturi, în cantitatea ceruta de nevoile energetice ale organismului. Drept rezultat, glucoza creşte în sânge (hiperglicemie). La o glicemie peste 1,80 g ‰, glucoza apare şi în urina (glicozurie), unde nu se gaseşte în mod normal. Deci, prezenţa glucozei în urina arata ca zaharul din sânge a crescut prea mult. Cu toata creşterea glicemiei, ţesuturile sunt lipsite de glucoza şi, ca o reacţie naturala, organismul încearca sa o procure din grasimile şi proteinele alimentare (carne, brânza, lapte, oua) sau chiar din proteinele şi grasimile din ţesuturile proprii.
Aşa se explica scaderea în greutate a diabeticului şi senzaţia de oboseala, cu toate ca el manânca mult. Faptul ca diabeticul continua sa manânce fara masura nu face decât sa-i dezechilibreze şi mai mult. Creşte şi mai mult glucoza din sânge şi se elimina mai multa glucoza prin urina. O data cu glucoza se elimina prin urina şi multa apa, şi împreuna cu ea sarea, ceea ce duce la deshidratarea organismului. Prin transformarea grasimilor şi proteinelor în glucoza se formeaza corpi cetonici, care sunt toxici şi pot sa duca pâna la coma diabetica.
Corpii cetonici se elimina sub forma de acetona prin urina şi prin respiraţie, dând mirosul caracteristic de mere stricate. Tratamentul urmat cu stricteţe îl fereşte pe diabetic de complicaţii şi menţine organismul într-o stare care nu se deosebeşte prea mult de starea normala.
Se considera ca diabetul este echilibrat când glicemia se situeaza < 2 g ‰, glicozuria este absenta sau nu depaşeşte 10 g/24 de ore, iar greutatea corpului ramâne neschimbata.
Tratamentul diabetului consta înainte de toate din regimul alimentar cu glucide reduse cantitativ şi în cantitate fixa. Cantitatea de glucide este stabilita de medic şi oscileaza între 120 şi 200 de g/zi (faţa de 300–350 g cât reprezinta de obicei consumul zilnic pentru un adult nediabetic). Restricţia facuta la glucide se compenseaza caloric cu alte alimente .care nu conţin glucide (albumine, grasimi, verdeţuri) şi din care bolnavul poate mânca atât cât sa se sature.
Când boala nu permite corpului sa asimileze cantitaţi


Acest articol a fost citit de 1293 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole