close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Despre Tuberculoza

Despre Tuberculoza
Poate te intereaza si...

Despre Tuberculoza
Care sunt principalele simptomuri ale tuberculozei?
Cel mai frecvent tuberculoza afecteaza plamînii.
Principalele simptomuri ale tuberculozei pulmonare sunt:
- Tuse cu sputa mai mult de 3 saptamîni
- Febra timp de o saptamîna fara o cauza evidenta, frisoane
- Dureri în regiunea cutiei toracice
- Hemoptizie (sputa cu sînge eliminata prin tuse)
- Scadere brusca în greutate
- Pierderea poftei de mîncare
- Astenie permanenta, oboseala
- Dispnee la efort fizic
- Transpiratii excesive, mai ales noaptea

Cum trebuie sa procedati în cazul în care ati constatat simptoamele mentionate la dumneavoastra sau la apropiatii dumneavoastra?
În nici un caz nu initiati un autotratament, nu pierdeti timpul, adresati-va medicului de familie. Medicul va dispune trimiterea dumneavoastra pentru examinari la ftiziopneumolog. Numai specialistul poate prescrie un tratament adecvat. Nu trebuie sa va înspaimînte diagnosticul „tuberculoza". Un tratament precoce este sansa dumneavoastra de a va vindeca.

Ce investigatii se fac în cazul prezentarii cu simptomuri sugestive de tuberculoza?
Principalele investigatii efectuate în caz de suspectare a tuberculozei la maturi sunt: examenul medical, analiza microscopica a sputei si radiografia cutiei toracice. Toate aceste investigatii nu provoaca dureri si sunt inofensive. Volumul de investigatii este stabilit de medic.

Cum se trateaza tuberculoza?
Actualmente exista cîteva preparate antituberculoase eficiente care contribuie la:
- stoparea dezvoltarii mycobacteriilor tuberculozei
- distrugerea mycobacteriilor tuberculozei
- prevenirea dezvoltarii rezistentei mycobacteriilor tuberculozei la medicamente
În functie de preparatele antituberculoase, proprietatile mentionate mai sus se manifesta în mod diferit. De aceea medicul-ftiziopneumolog, în urma examinarii bolnavului si în baza rezultatelor analizelor efectuate, stabileste combinatia optima ale acestor preparate. Administrarea preparatelor medicamentoase bolnavului are loc sub supravegherea directa a lucratorilor medicali.
Tratarea tuberculozei este un proces îndelungat, cu durata de cîteva luni. Pe durata tratamentului, periodic sunt efectuate analize ale sputei la prezenta mycobacteriei tuberculozei si alte investigatii necesare. Pentru un tratament eficient este necesara respectarea cu strictete a tuturor indicatiilor medicului.
Daca tratamentul are loc în stricta conformitate cu prescriptiile medicului, boala cedeaza. Pacientul care a trecut cursul integral de tratament se vindeca si nu mai prezinta o sursa de infectie pentru societate.

De ce este necesar controlul administrarii preparatelor?
Tratamentul de lunga durata este obositor pentru unii bolnavi de tuberculoza si, simtindu-se mai bine peste putin timp dupa începerea administrarii preparatelor antituberculoase, acestia întrerup tratamentul sau nu administreaza toate preparatele prescrise de medic. în aceste cazuri creste rezistenta mycobacteriei tuberculozei la medicamentele administrate, iar pacientul devine o sursa de raspîndire a tuberculozei rezistente la medicamente. Tratarea unei astfel de forme de tuberculoza este mult mai complicata, de durata mai lunga si nu întotdeauna duce la vindecare.

Care sunt consecintele bolii netratate?
În unele cazuri tuberculoza evolueaza atît de repede încît decesul bolnavului poate surveni peste cîteva luni, in celelalte cazuri boala evolueaza cronic. Acutizarea acesteia decurge foarte greu - cu febra, tuse persistenta si dureroasa, hemoptizie. Bolnavul pierde în greutate, pierde nu doar capacitatea de munca, ci si capacitatea de a efectua lucrari simple în gospodarie, de a se misca. Extenuat si neajutorat el poate supravietui cîtiva ani, continuînd sa infecteze pe cei din jurul sau.

Poate oare fi prevenita infectarea cu tuberculoza?
In primul rînd, trebuie redus numarul bolnavilor - sursa de mycobacterii de tuberculoza. Pentru aceasta este necesar ca toti bolnavii de tuberculoza sa solicite la timp asistenta medicala si sa obtina un tratament complex. Cel mai bun mod de profilaxie a tuberculozei este depistarea la timp si tratamentul adecvat.
Totodata, fiecare om poate si trebuie sa contribuie la cresterea imunitatii organismului sau. Renuntarea la anumite deprinderi vicioase, respectarea regimului alimentar, calirea organismului, exercitiile fizice pot diminua riscul de contaminare cu tuberculoza.
Daca în casa sunt bolnavi de tuberculoza, pentru a evita contaminarea celor din jurul lui este necesara aerisirea frecventa a încaperii si curatarea umeda a acesteia de 2-3 ori pe zi. Bolnavul, în timpul tusei si stranutului, trebuie sa-si acopere nasul si gura cu o batista sau cu un servetel, sa utilizeze scuipatoare, care urmeaza a fi dezinfectate. Batistele si servetelele cu sputa trebuie distruse.

Orice persoana poate fi infectata cu tuberculoza, indiferent de statutul social si situatia materiala.
Tuberculoza se transmite de la persoana bolnava la cea sanatoasa pe cale aerogena.
La aparitia a cel putin unuia din simptomurile specifice tuberculozei, de urgenta solicitati asistenta medicului de familie.
Tuberculoza se trateaza numai cu preparate antituberculoase speciale sub supravegherea directa a lucratorilor medicali. în nici un caz nu va autotratati!
Tratamentul trebuie continuat atît timp cît este indicat de medic pentru a evita aparitia tuberculozei rezistente la medicamente.


Acest articol a fost citit de 2576 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole