close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Deseurile medicale – adevarate afaceri

Deseurile medicale – adevarate afaceri
Poate te intereaza si...


Potrivit normelor Uniunii Europene, pana in 2008 ar trebui sa dispara toate incineratoarele spitalelor din tara, deoarece instalatiile de ardere nu respecta normele europene. La nivel national, miza afacerii o reprezinta miile de tone de deseuri medicale pe care Romania trebuie sa le arda ecologic in fiecare an.
Prin Hotararea nr.1862 / 22.12.2005, pentru aprobarea proiectului "Incinerarea deseurilor periculoase si sterilizarea deseurilor provenite din activitati medicale", Agentia Fondului de Mediu aloca 340 de miliarde de lei vechi, fonduri nerambursabile, rambursabile sau mixte, pentru construirea de incineratoare si sterilizatoare.
Crematoriile din cadrul institutiilor sanitare care nu respecta normele europene vor trebui sa fie inchise pana la 31 decembrie 2008.
Reprezentantii Ministerului Mediului sustin ca "cele mai multe dintre aceste instalatii, situate in incinta spitalelor, functioneaza intr-un sistem de ardere mocnita si au capacitati de incinerare foarte mici". In plus, acestea nu pot fi retehnologizate, drept pentru care vor fi inchise. Conform reglementarilor actuale in domeniul protectiei mediului, institutiile sanitare risca amenzi de sute de milioane de lei vechi in cazul in care deseurile medicale generate de acestea nu sunt arse intr-un incinerator ecologic. Acestea sunt obligate sa semneze contracte cu operatorii privati care detin incineratoare si sterilizatoare conforme normelor UE.
La nivelul intregii tari, conform calendarului de inchidere a instalatiilor rudimentare, au fost inchise 246 de incineratoare, urmand ca pana in 2008 sa se desfiinteze alte 100, in total, 346 de asemenea instalatii care anual ardeau peste 6.000 de tone de deseuri medicale.
Activitatea celor 246 de incineratoare, desfiintate in ultimii doi ani, este suplinita de sase agenti economici care detin instalatii de arderea autorizate, respectiv SC Mondeco, SC Eco Fire Sistems, SC Guardian, SC Pro Air Clean, SC IF Tehnologii si Iridex Group Import Export. Romania a fost impartita in sase regiuni, fiecare societate adjudecandu-si cate o zona din piata deseurilor medicale, o piata de circa 40 de milioane de euro. Aceste societati actioneaza in Suceava, Constanta, Craiova, Timisoara, Cluj-Napoca si Bucuresti.
La Cluj, deoarece instalatiile de ardere nu respectau normele europene, Directia de Sanatate Publica a decis inchiderea tuturor incineratoarelor din cadrul spitalelor. Profitand de situatie, pe piata locala a aparut compania IF Tehnologii, specializata in arderea deseurilor medicale periculoase. Administratorul acestei societati este si patronul SC Eco Burn Transilvania, finantata de stat, cu aproximativ 34 de miliarde de lei vechi, pentru realizarea unei instalatii de ardere dupa standardele cerute de UE. Schema este simpla: toate spitalele si cabinetele medicale din Cluj sunt obligate prin lege sa arda deseurile medicale in incineratoare ecologice, in caz contrar, Garda de Mediu aplicand amenzi usturatoare. Iar IF Tehnologii are una dintre cele patru instalatii de acest gen din toata tara care respecta legislatia in domeniu. Si cum singurul incinerator ecologic din judet este cel detinut de IF Tehnologii, unitatile spitalicesti sunt obligate sa incheie contracte cu aceasta societate.
O situatie similara regasim si la Resita, acolo unde la inceputul acestui an a fost dezafectat crematoriul Spitalului Judetean. Anual, acest incinerator aducea venituri institutiei de peste 80 de milioane de lei vechi pe an. O data cu desfiintarea lui, institutia a fost obligata sa incheie un contract cu o firma din Bucuresti, care sa preia deseurile medicale contra unei sume de aproape 1,2 miliarde de lei pe an.
La Constanta, sapte din cele zece crematorii spitalicesti au sistat deja activitatea. Singurele instalatii care mai functioneaza in prezent sunt cele ale Spitalului Municipal Mangalia, ale Centrului de Sanatate Baneasa si ale Spitalului Orasenesc Harsova. Cele sapte spitale ale caror instalatii de ardere au fost dezafectate au semnat contracte cu Eco Fire Sistems, din Constanta, sau cu Stericare Romania SRL, Ilfov, care, contra sumei de 1 euro/kg, colecteaza si incinereaza deseurile.
Si la Deva este aceeasi situatie. Spitalul Judetean va trebui de acum inainte sa plateasca din bugetul institutiei circa 10.000 de euro pe luna unei firme private care sa colecteze si sa incinereze ecologic deseurile unitatii.
Acest gen de situatie este prezenta in toata tara, deoarece sistemul sanitar in acest domeniu a ramas descoperit.
Sursa: www.clinicistomatologice.ro

Acest articol a fost citit de 3928 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole