close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Dependenta

Dependenta
Poate te intereaza si...

Dependenta reprezinta o stare de subordonare, atarnare, supunere, caracterizata prin pierderea anumitor libertati.

Dependenta a fost inteleasa pentru mult timp ca o nevoie incontrolabila de a utiliza alcool si alte droguri. Deoarece aceste substante au efecte atat la nivelul corpului cat si la nivelul creierului, oamenii au tendinta sa creada ca dependenta apare doar atunci cand anumite substante sunt folosite in exces.

In ultimii ani, s-a descoperit ca dependenta poate surveni si in urma unor comportamente ca: jocul de carti. Dependenta poate aparea si in urma unor activitati absolut necesare cum ar fi mancatul sau efectuarea de anumite exercitii. Lucrul pe care il au in comun toate aceste activitati este acela ca persoanele simt o anumite placere atunci cand le efectueaza.

Exista anumite controverse legate de teoria dependentelor legate de comportament. Nu se stie inca care dintre comportamentele prezentate mai sus chiar creaza dependenta ce poate fi validata stiintific. Este envoie de mai multe cercetari pentru a se clarifica aspectele de mai sus.

Deci daca poti deveni dependent de orice, ce anume creeaza dependenta?

Desi simptomele variaza de la un tip de dependenta la altul, pentru a se clarifica mai bine ce anume creeaza dependenta, trebuie sa stiti ca exista doua aspecte comune pentru orice tip de dependenta.
In primul rand, comportamentul pe care il genereaza o anumita dependenta, este un comportament contra productiv pentru individ. Deci, in loc ca persoana sa depaseasca o situatie, dependenta tinde sa-i submineze aceasta abilitate.

De exemplu, s-ar putea ca un cartofor sa-si doreasca sa aiba mai multi bani, dar sa risipeasca toti banii la jocurile de boroc. Un alcoolic isi va dori sa fie mai vesel, dar consumul de alcool nu face decat sa-i amplifice depresia. Un dependent de sex isi va dori intimitate, dar prin simplu fapt ca se concentreaza asupra actului sexual, il impiedica sa se apropie mai mult de o persoana.

In al doilea rand, comportamentul generat de o anumita dependenta este persistent. Atunci cand cineva este dependent, el va continua sa-si alimenteze dependenta, in ciuda faptului ca acest tip de comportament ii cauzeaza numai probleme. Desi un weekend in care va permiteti anumite lucruri nu creeaza dependenta, acesta poate insa creea anumite probleme. Dependenta presupune un comportament repetitiv, chiar daca acest tip de comportament va poate aduce probleme.


Acest articol a fost citit de 1328 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole