close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

De ce este cauzat psoriazisul?

De ce este cauzat psoriazisul?
Poate te intereaza si...

Psoriazisul este o afectiune dermatologica care apare atunci cand celulele pielii incep un proces anormal de crestere. Psoriazisul nu este contagios. Nu poti sa te imbolnavesti de psoriazis in urma unui contact direct cu cineva care sufera de aceasta afectiune. Psoriazisul nu se ia nici in urma contactului sexual nici daca inotati in aceasi piscina cu cineva care sufera de aceasta afectiune.

Psoriazisul este o afectiune atat de complexa, incat cercetatorii studiaza inca mecanismele care se petrec atunci cand psoriazisul se dezvolta. Se stie ca mostenirea genetica si sistemul imun joaca roluri importante. In urma studierii sistemului imunitar a unei persoane care sufera de psoriazis, cercetatorii au descoperit legatuta dintre celulele T si psoriazisul.

Limfocietele T (un tip de globule albe care ajuta la lupta impotriva infectiilor virale si bacteriene), a caror denumire vine de la faptul ca sunt produse in timus, declanseaza din greseala o reactie la nivelul celulelor pielii. De aceea se mai spune despre psoriazis ca este o boala mediata de limfocite T.

Aceasta reactie face ca celulele pielii sa se formeze in decurs de cateva zile in loc de cateva saptamani. Motivul pentru care limfocitele T declanseaza un asemenea raspuns, sta ascuns la nivelului ADN-ului. Oamenii care sufera de psoriazis, au aceasta boala din cauza unor gene pe care le-au mostenit de la parinti. Spre deosebire de alte afectiuni auto imune, se pare ca, in cazul psoriazisului, sunt implicate mai multe gene.

Cercetatorii incearca insa sa identifice cu exactitate care sunt genele implicate in producerea psoriazisului. Una dintre genele ce au fost identificate se numeste PSORS 1. Aceasta este una dintre genele care regleaza felul in care sistemul imunitar lupta impotriva infectiilor.
Cercetatorii au mai descoperit ca nu toata lumea care prezinta genele pentru psoriazis, chiar face aceasta boala.

Pentru ca psoriazisul sa se declanseze, se pare ca persoana in cauza trebuie sa prezinta combinatia ideala de astfel de gene si sa fie expusa la actiunea unui factor declansator. Dintre acesti factori enumeram : stresul, leziuni la nivelul pielii, precum si prezenta de streptococ la nivelul gatului. Majoritatea oamenilor declara ca psoirazisul a aparut dupa ce au intrat in contact cu aceste lucruri. Acesti factori nu sunt insa universali.


Acest articol a fost citit de 1488 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole