close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Cum se formeaza acneea

Poate te intereaza si...

Toate tipurile de acnee au la baza o anomalie a unitatii pilosebacee, unitate ce este alcatuita dintr-un folicul de par, o glanda sebacee si un fir de par. Aceste unitati se afla pe toata suprafata corpului cu exceptia palmelor, a talpilor, a varfurilor picioarelor si a buzei inferioare. Numarul de unitati pilosebacee este mai mare in zona fetei, a zonei superioare a gatului si in zona pieptului.

Glandele sebacee produc o substanta numita sebum, care este responsabila de mentinerea nivelului de hidratare de la nivelul pielii si a parului. In perioada adolescentei, glandele sebacee se maresc si produc mai mult sebum , productia glandelor fiind influentata de hormonii androgeni. Dupa varsta de 20 de ani, productia de sebum incepe sa descreasca.

Sebumul produs de glanda sebacee „umple” foliculul de par. Atunci cand foliculul este „plin”, sebumul se imprastie pe suprafata pielii, dandu-i acesteia un aspect uleios. Atunci cand acest proces functioneaza corect, pielea este hidratata si ramane sanatoasa.

Exista cativa factori care contribuie la debutul unei leziuni acneice :
Corneocitele, sau celule pielii, devin mai „lipicioase” si se acumuleaza in pori, in loc sa fie dispersate pe suprafata pielii. Mai multe celule se acumuleaza la suprafata porului decat la baza lui.
Productia de sebum este marita

In acest stadiu, porul arata normal la exterior, dar la nivelul celulelor din preajma porului exista modificari evidente. Pe masura ce se acumuleaza sebum in por, se creaza o strangulare care previne keratinizarea deschiderii canalului de eliminare a sebumului. Termenul medical pentru acest stadiu se cheama microcomedon.

Bacteria Propionibacterium acnes, prescurtata adeseori ca P.acnes, se afla in mod normal in por.Aceasta bacterie foloseste sebumul ca mediu de crestere. De aceea, daca creste secretia de sebum, creste si numarul de bacterii P. Acnes din por. In stadiul de microcomedon, bacteria nu cauzeaza infectii deoarece ea se gaseste doar in interiorul porului, neinfectand pielea.

Printre medicamentele care sunt de ajutor in acest stadiu se afla:

Peroxidul de benzoil care omoara bacteria si previne cresterea exagerata a bacteriei P.acnes.

Produsele ce contin tretinoina ca Retin-A, Retin-A Micro si Avita care fac ca procesul prin care corneocitele devin „lipicioase” sa fie reversibil.

Lotiuni in care acidul salicilic se gaseste in concentratie de 2%. Acest acid este un beta hidroxi acid care de asemenea ajuta ca procesul prin care corneocitele devin „lipicioase” sa fie reversibil.


Acest articol a fost citit de 3808 vizitatori
  • Cum se formeaza acneea
  • Cum se formeaza acneea
  • Cum se formeaza acneea
  • Cum se formeaza acneea
  • Cum se formeaza acneea
Galerie Foto [5]
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole