close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Coroana dentara

Coroana dentara
Poate te intereaza si...

Coroana dentara este de fapt un invelis care se foloseste in cazul dintilor ce au probleme dentare grave sau in cazul dintilor care sunt foarte cariati.
Coroana dentara poate fi amplasata din diverse motive. De obicei, coroana dentara se amplaseaza cand dintele este fracturat sau foarte cariat. Coroana dentara poate sustine un dinte crapat sau fisurat. Coroana dentara se poate folosi si pentru a mentine puntea dentara la locul ei. De asemenea, coroana dentara se poate folosi pentru a imbunatati aspectul dintilor. Coroanele dentare se pot folosi si pentru a acoperi dintii foarte patati carora nu li se poate imbunatati aspectul prin proceduri de albire dentara, cum este cazul dintilor afectati de fluoroza.

Coroana dentara poate fi prefabricata sau poate fi facuta, la comanda, in laborator. Coroanele dentare prefabricate sunt facute din plastic sau otel inoxidabil. Ele pot fi folosite ca o solutie temporara, pana in momentul in care se va face coroana dentara permanenta.
Coroanele dentare pot fi facute din metal, din portelan, din ceramica sau dintr- un aliaj din metal si portelan (PFM). Coroana dentara facuta doar din metal sau coroana dentara PFM reprezinta optiunea ideala in cazul molarilor si premolarilor, mai ales din punctul de vedere al presiunii exercitate in timpul masticatiei. Coroana dentara din ceramica si cea de tipul PFM are aceeasi culoare cu cea a dintilor naturali.

Durata de viata a unei coroane dentare este de cel putin 7 ani. In majoritatea cazurilor, ele dureaza mult mai mult, circa 40 de ani.
Daca aveti nevoie de o coroana dentara, s-ar putea sa aveti nevoie si de un tratament de obturatie de canal. Obturatia de canal se face mai ales daca exista mai multe carii la nivelul dintilor. Cariile dentare maresc riscul de infectie. Nu toate persoanele care necesita o coroana dentara necesita si o obturatie de canal.
Inainate de amplasarea coroanei dentare, se poate ca dentistul sa fie nevoit sa restaureze structura dintelui.
Inainte de a amplasa coroana dentara, s-ar putea ca dentistul sa fie nevoit sa foloseasca freza dentara pentru a slefui dintele. Daca urmeaza sa vi se puna o coroana dentara doar din metal, dentistul va slefui o portiune mai mica din dinte deoarece coroanele dentare din metal pot fi facute mai subtiri decat cele din ceramica sau PMF.

Dupa slefuirea dintelui, exista doua modalitati prin care se poate amplasa coroana permanenta. Pentru majoritatea acesor proceduri sunt necesare doua vizite la cabinetul dentistului. La prima vizita, dentistul va va amplasa o coroana temporara pe care va trebui sa o purtati pana cand va fi gata coroana permanenta.
In cadrul metodei traditionale, dentistul va realiza mai intai un mulaj al dintelui asupra caruia urmeaza sa fie amplasata coroana si mai apoi va trimite mulajul la laborator pentru realizarea coroanei permanente. In toata aceasta perioada dentistul va va amplasa o coroana temporara. Acest tip de coroana este facut de obicei din plastic .
Coroana dentara temporara nu va fi purtata pe o perioada lunga de timp. In unele cazuri, coroana temporara va fi purtata pentru circa un an. Daca coroana dentara temporara va fi purtata pe un timp mai indelungat, atunci este recomandat ca ea sa fie facuta in laborator si sa fie din plastic.
Acest articol a fost citit de 5959 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole