close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Copiii autisti pot fi ajutati sa aiba o viata normala cu ajutorul terapiei

Copiii autisti pot fi ajutati sa aiba o viata normala cu ajutorul terapiei
Poate te intereaza si...

Prin intermediul proiectului "Si ei merita o sansa" copiii care sufera de afectiuni din spectrul autist au o sansa sa se integreze in societate prin intermediul terapiei pe care o vor primi de la specialistii aflati in centrele, care vor fi infiintate, in cadrul acestuia, a afirmat joi, la televiziunea Ziare.com, Adelaide Tarpan.

"Acest proiect isi propune sa ofere sprijin comunitatilor persoanelor care sufera de tulburari de spectru autist. Proiectul lansat miercuri vine in complementaritate cu Legea 159, intrata in vigoare la 1 ianuarie, si va oferi formare pentru personalul medical si specialisti care sa ajute la terapie si diagnosticare. De asemenea, va oferi formare certificata pentru 580 de specialisti terapeuti", a declarat coordonatorul proiectului.

Urmariti AICI inregistrarea emisiunii cu Adelaida Tarpan.

Adelaide Tarpan a mai spus ca in prezent vorbim de prima generatia de copii care sufera de afectiuni din spectrul autist care frecventeaza scoala, gradinita, merg in tabere si asta nu ar fi fost posibil acum 3 ani fara o interventie terapeutica sustina de logopezi, kinoterapeuti, psihoterapeuti, dar si datorita implicarii parintilor.

"Incercam sa venim in intampinarea copiilor care sufera, dar si sa informam. O problema importanta e cea a copiilor care au fost diagnosticati tarziu. Diagnosticarea precoce, pana la varsta de 3 ani, permite o interventie recuperatorie care e de mare ajutor.

In cadrul proiectului vom avea o campanie de informare cu privire la centrele de consiliere si asistenta, dar vrem si sa putem ajuta la intelegerea acestui termen. Sa incercam sa reusim integrarea copiilor si tinerilor cu autism sa nu ramana izolati pentru tot restul vietii. Vorbim aici despre centre de consiliere si terapie", a mai mentionat aceasta.

Adelaide Tarpan a mai declarat ca in aceste centre de consiliere si asistenta vor avea programe de consiliere si suport care sa ii ajute pe acesti copi sa nu mai fie dependenti de familie.

"In scurt timp vor fi gasite mai multe cauze care duc la aceste tulburari, insa pana atunci nu putem sta si astepta sa creasca numarul fara sa facem vreo interventie. In Romania nu exista o statistica a numarului de cazuri diagnosticate, dar stim ca sunt 3157 de copii autisti asistati. De asemenea, numarul de diagnosticati este de 5 noi cazuri saptamanal, ceea ce este foarte mult".

Coordonatoarea proiectului transmite ca parintii trebuie sa fie atenti la anumite semne, ca sa isi dea seama daca copiii lor au probleme.

"Daca inca de la varsta de un an si jumatate copilul nu raspunde la nume, nu arata cu degetul, nu se joaca cu jucariile, dezvolta comportamente stereotipe, fixatii pentru anumite obiecte - urmareste o particula de praf, mergeti cu el la medicul familie si dupa aia la psihiatru. Cu ajutor si terapie in 3 ani el poate avea un stil de viata relativ normal", a conchis Tarpan.

Ministerul Sanatatii se implica activ

Ministerul Sanatatii anunta, joi, ca reglementeaza serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala asociate.

In premiera, vor fi decontate de catre casele de asigurari de sanatate atat serviciile specializate de depistare activa precoce, cat si tratamentul medicamentos necesar, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.
Sursa: www.ziare.com

Acest articol a fost citit de 1653 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole