close
info
închide
închide
 
newsletter Aboneaza-te la newsletter!
OK
 

Cheilita

Cheilita
Poate te intereaza si...

Cheilita este termenul medical folosit pentru a descrie leziunile inflamatorii ale buzelor. Cheilita apare de obicei intr-un singur colt al gurii, dar poate aparea in ambele colturi.

Cheilita este cauzata de obicei de candidoza orala. Candida albicans se reproduce cu usurinta la nivelul colturilor gurii, deoarece exista umiditate. Cheilita apare adeseori in cazul persoanelor carora nu li se fixeaza bine proteza dentara. Daca proteza dentara nu se potriveste, atunci spatiul dintre maxilar si mandibula nu este sufiecient de mare. Persoanele care au tendinta sa-si umezeasca sau sa-si muste colturile gurii, sunt predispusi de asemena la cheilita.

Un alt grup de risc pentru cheilita il prezinta persoanele care sufera de unele afectiuni ca: anemie, diabet si afectiuni ale sistemului imunitar.

Simptomele:
Inflamatii si crapaturi aparute la nivelul colturilor gurii. Cateodata, procesele inflamatorii pot supura.

Diagnosticul
Dentistul va verifica inainte daca proteza dentara se fixeaza adecvat. Dentistul va va intreba apoi daca obisnuiti sa va lingeti (umeziti) colturile gurii. Dentistul va va recomanda apoi efectuarea unor teste de sange pentru a vedea daca aveti anemie sau un sistem imunitar slabit. Dentistul va recolta apoi probe de la nivelul cheilitei pentru a vedea daca cheilita este provocata de o infectie cu o bacterie sau cu un fung, um ar fi candida albicans.
Dupa ce este depistata cauza aparitiei cheilitei, procesul de vindecare este destul de rapid.

Profilaxia
Daca purtati proteze dentare, asigurati-va ca acestea se fixeaza bine. Evitati sa va lingeti sau sa va muscati colturile gurii.

Tratamentul
Tratamentul se bazeaza pe eliminarea cauzelor de aparitie a cheilitei. S-ar putea sa fie nevoie sa va schimbati anumite obiceiuri, sau sa vi se inlocuiasca protezele dentare. Se pot aplica diverse medicamente direct pe suprafata afectata de cheilita, pentru tratarea infectiei. Medicamentul poate fi antifung, antibacterian sau pe baza de steroizi. Pentru infectiile serioase, s-ar putea sa fie necesara administrarea unui tratament medicamentos.
Daca va apar constant procese inflamatorii la nivelul colturilor gurii, cereti ajutorul dentistului.


Acest articol a fost citit de 7552 vizitatori
Comentarii - Adauga comentariul tau!
* - Campuri obligatorii
Alege avatarul: *    
Nume *
Email * Nu va fi afisat pe site
 
Comentariu *
2000 caractere rămase
Verificare de securitate
Introdu codul de mai jos în câmpul alăturat:
*Acest cod ne ajută la evitarea cererilor automate

Sunt binevenite atat comentariile pozitive cat si cele negative.
Nu includeti:
- Adrese de email, numere de telefon sau orice alte informatii personale
care va apartin sau apartin altor persoane;
- Anunturi personale;
- Referiri la alte comentarii sau useri care au postat comentarii;
- Obscenitati sau cuvinte jignitoare.
Alege avatarul:
   


Comentarii (1)

Asaltul Lupilor | Cursa cu obstacole